Сало - до 80 гривень, гречка – по 33: вінничани продовжують «карантинні» закупи (ФОТО)

Новини Вінниці / Сало - до 80 гривень, гречка – по 33: вінничани продовжують «карантинні» закупи (ФОТО)

Для вінничан є кілька стратегічних продуктів, яку купують в необмеженій кількості під час чергової «паніки». Через карантин та подальші можливі обмеження люди почали «затарюватися» харчами на кілька місяців наперед. Проте, зранку 25 березня, на ринку «Вишенька», розташованому у великому спальному мікрорайоні Вінниці, було не тільки багатолюдно. Жодних пустих полиць. Сало не подорожчало.

Для вінничан є кілька "стратегічних" продуктів, які купують в необмеженій кількості під час чергової «паніки». Через карантин та подальші можливі обмеження люди почали «затарюватися» харчами на кілька місяців наперед. Проте, зранку 25 березня, на ринку «Вишенька», розташованому у великому спальному мікрорайоні Вінниці, було не тільки багатолюдно. Жодних порожніх полиць. Сало не подорожчало.

Спочатку про те, що завжди має бути «приховане». Як в анекдоті. Так от, за кілограм сала місцеві торговці просили від 45 до 80 гривень. Звичайні ціни. Більш того, автора цих рядків навіть умовляли взяти шматочок побільше та пропонувати знижку.

Покупців теж не бракувало. Осередок з продажу цього стратегічного товару мабуть був єдиним на усьому ринку, де складно було вмовити пенсіонерів дотримуватися санітарної дистанції – 2 метри. Люди хотіли вибирати сало гуртом. Більше вибирали, ніж купували.

Щодо «огороджень». Оскільки співробітники «Муніципальної варти» постійно контролювали ринок, то дисциплінували продавців. Деякі шматочки сала були обгорнуті плівкою, деякі ні, але між товаром та покупцями є «огорожа» у вигляді тієї ж плівки.

Дефіцит гречки – це теж анекдот. Звісно, крупа подорожчала. Це ж традиція. Зелену гречку продають по 40, а звичайну можна купити по 33 грн./кг. Чи дотримуються покупці дистанції? Ні. Немає попиту. Крупами вже «затарилися». Біля яток - максимум дві людини, які ще не вирішили, що саме вони хочуть, адже вдома зроблений запас на необмежений термін.

Що приваблює нині покупців, так це овочі. Огірки, капуста, зелена цибуля, кріп, тощо… Люди різного віку вибирають, оскільки впевнені, що з вірусами треба боротися вітамінами. Певна логіка є. Хоча, чи багато вітамінів у овочах, мабуть, сказати складно, вони ж тепличні.

Чи дотримуються вінничани на майданчику масового скупчення «маскового» режиму? Майже. Продавці – так, однозначно. Покупці молодшого і середнього віку – через одного, а от літні люди – лише деякі.

До речі, ймовірно цікавим був би підхід до виявлення хворих – будь-якими вірусами – із вимірюванням температури на вході до ринків.  

Олег Верлан

25 березня, 2020