Руслан Волков: «Банк ідей - це дуже вдалий інструмент, яким ми можемо стимулювати ініціативних співробітників»

Новини Вінниці / Руслан Волков: «Банк ідей - це дуже вдалий інструмент, яким ми можемо стимулювати ініціативних співробітників»

Вісім інноваційних ідей та близько 6 млн гривень зекономлених коштів «Вінницької птахофабрики» – і це лише за перше півріччя року! Проєкт «Банк ідей», який запровадили на підприємствах Групи МХП рік тому, вже встиг довести свою феноменальну ефективність. Насамперед, від економічного вихлопу та високої мотивації працівників.

Вісім інноваційних ідей та близько 6 млн гривень зекономлених коштів «Вінницької птахофабрики» – і це лише за перше півріччя року! Проєкт «Банк ідей», який запровадили на підприємствах Групи МХП рік тому, вже встиг довести свою феноменальну ефективність. Насамперед, від економічного вихлопу та високої мотивації працівників.

Насправді, інтегруючи цей проєкт, топ-менеджмент не претендував на новаторство, така практика вже давно успішно працює в світі. Однак, було прагнення до прозорості та ефективності в комунікації з співробітниками. За словами Руслана Волкова, директора філії «Птахокомплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика», отримувати пропозиції співробітників щодо удосконалення дуже цінно для компанії і при цьому мотивує людей.

«Я вважаю, що це один із найуспішних кейсів, які є на птахофабриці. В плані розвитку, мотивації. "Банк ідей" - це дуже вдалий інструмент, яким ми можемо стимулювати ініціативних співробітників. Тим самим, підвищувати значимість людини. Всі ідеї, які пропонують співробітники від найменшої до самої масштабної – становлять для нас неабияку цінність. «Світлі голови» підприємства не з чуток знають, як покращити технологічні та технічні процеси виробництва. А ми дослухаємось та обираємо кращі пропозиції», - зазначив Р.Волков.

Брейншторм ідейного процесу дозволяє зважити та прорахувати економічну вигоду ще на етапі зародження. Лише згодом вона стає проєктом «Банку ідей». Однією з таких є посадка птиці до воріт пташника з додатковою установкою датчиків корму. Її реалізатор, Олександр Кобильченко, заступник директора з питань виробництва філії «Птахокомплекс», розповідає, що ініціатива має колосальний економічний ефект – майже 3 млн грн та поєднує ряд технологічних та технічних переваг. За його словами, ідею реалізують на всіх бригадах з вирощування птиці.

Новаторство на підприємстві – найважливіший інструмент вдосконалення технологічних процесів, а тому за реалізовані ідеї передбачена матеріальна винагорода. Це може бути грошова винагорода, подарунковий сертифікат чи інший вид заохочення в залежності від вагомості пропозиції. Грошова нагорода розраховується за спеціальною схемою і напряму залежить від економічного ефекту. Її отримує не лише ідейний натхненник, а й експерти та виконавці ініціативи.

Юрій Ракша, заступник директора з інженерно-технічного забезпечення філії «Птахокомплекс», говорить, що сьогодні керівництво створило максимально прозорий механізм, який дозволяє будь - якому працівнику підприємства подати свою ідею на розгляд та залучитись гарантію того, що технічні та фінансові експерти допоможуть втілити його ініціативу. При умові, що вона має раціональне зерно. В цьому, вважає, найбільший плюс.

«Ще одним позитивним моментом є єдина система по всіх підприємствах Групи МХП. Тобто, ми можемо бачити ідеї, які пропонуються співробітниками інших підприємств. Завдяки діджиталізації обмін досвідом став доступнішим», - переконаний Ю.Ракша.

admin

21 вересня, 2020