Розслідування вибухів у Калинівці: в Раді залишилися незадоволені звітом

Новини Вінниці / Розслідування вибухів у Калинівці: в Раді залишилися незадоволені звітом

Парламентська слідча комісія з розслідування вибухів на військових складах України в період з 2014 по 2018 рік дійшла висновку, що пожежа на арсеналі в Балаклії Харківської області була спланованою і здійсненою в умовах очевидності для військовослужбовців та працівників складу. А от з вибухам на арсеналі під Калинівкою Вінницької області все складніше. Версію щодо диверсії підтвердити слідчі не можуть. До того ж виявлена велика нестача. Про це йдеться у звіті комісії, оприлюдненому на сайті ВР.

Парламентська слідча комісія з розслідування вибухів на військових складах України в період з 2014 по 2018 рік дійшла висновку, що пожежа на арсеналі в Балаклії Харківської області була спланованою і здійсненою в умовах очевидності для військовослужбовців та працівників складу. А от з вибухами на арсеналі під Калинівкою Вінницької області все складніше. Версію щодо диверсії підтвердити слідчі не можуть. До того ж виявлена велика нестача. Про це йдеться у звіті комісії, оприлюдненому на сайті ВР.

Як зазначає Inforesist, комісія вважає причиною вибухів на складі в Балаклії не скидання вибухівки безпілотником, як заявлялося раніше, а підрив вибухових речовин на території арсеналу.

Щодо жахливих вересневих подій 2017 року поблизу Вінниці все складніше. Слідча комісія Верховної Ради 6 березня 2020 року заслухала звіт Управління СБУ у Вінницькій області щодо стану розслідування пожежі на 48-му арсеналі ЗСУ у Калинівці Вінницької області.

«Під час надання пояснень представниками слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області Комісією з’ясовано, що протягом майже 2,5 річного досудового розслідування слідчими достовірно не встановлено не тільки причини, але і обставини самої події. Винні особи до відповідальності не притягнуті, що викликає сумніви в об’єктивності дій правоохоронців», – вважають члени комісії.

Окрім цього, на засіданні було заслухано інформацію від начальника Головної інспекції Міноборони, який повідомив про численні порушення обліку і порядку зберігання боєприпасів, а також іншого військового майна.

Зазначається, що навіть на момент проведення засідання комісії не підтверджено фактичну наявність боєприпасів на суму близько 480 млн 94 тис. грн. Однак зазначені факти взагалі залишилися без уваги слідчих слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області та відповідних процесуальних прокурорів.

Парламентська комісія продовжила розслідування вибухів і пожеж на військових складах України.

Нагадаємо, що під час вибухів було евакуйовано понад 30 тисяч людей. Постраждало десятки будівель. У Генштабі ЗСУ тоді заявляли, що пожежею охоплено всього 10% території 48-го складу боєприпасів. У Калинівку терміново прибули тодішні перший заступник голови Нацполіціі В'ячеслав Аброськін і прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Після ліквідації наслідків у ЗСУ заявили, що близько 70% боєприпасів на складі залишилися цілими, адже основна маса снарядів знаходилася в підземних бункерах. Тому вони не постраждали.

«Саме головне, що це точно диверсія, - писав у Facebook у вересні 2017-го колишній вінничанин, військовий Сергій Місюра. - У зв'язку з цим, через наші розвід дані ще з 25 числа в Вінницькій області під видом антитерористичних навчань були проведені обшуки і переслідування диверсійних груп. Так, це діло не однієї людини. І два дні проходили пошуки і ведення цих груп. Основна маса була визначена, їхні цілі - і були затримані. Основна маса, але не всі. Тому одна група і змогла доправити на безпілотнику підривний пристрій.
Постові доповіли про звук в небі, потім почалися підриви снарядів, які стояли на вулиці. Це підтверджено - працював безпілотник, і це терористичний акт.
Є цифри про виділені гроші на конкретно цей склад в Калинівці. В 2015 році уло виділено 600 000 гривень. В 2016 році 2 млн, в 2017 році 6 млн, а уже після Балаклеї знайшлось ще +19 млн гривень, але їх з бюджету ніхто поки не отримав.

І ще головна інформація - основна маса потрібних нам снарядів знаходиться в підземних бункерах. Вони не постраждали (є інформація про 1 пошкоджений бункер, але це не точно), і значить всі ті боєприпаси також не постраждали.

Спитаєте, що ж тоді так розривається? Це велика кількість танкових снарядів і 120 мм мін, які були розташовані на вулиці.

Що ми маємо на даний момент?
Так, терористичний акт і порушення нашої обороноздатності. Але:
- Чітка робота місцевої влади та правоохоронних органів одразу після початку горіння та вибухів на складах
- Робота відповідних органів по визначенні ДРГ і напрямків їхньої роботи.
- Відсутність людських втрат та стратегічних видів боєприпасів. Всі боєприпаси заховані. Горить лише 10% від території арсеналу, і то в місцях, де ці боєприпаси відсутні.
- Повільність бюрократичної машини щодо виділення коштів для закупки відповідних систем захисту для наших арсеналів і баз зберігання.
- Гарна робота, але недопрацювали і дозволили зробити цей акт. Але ми вчимося і в майбутньому це все буде проходити ефективніше».