Російська ракета влучила в Успенський собор УПЦ Московського патріархату Харкова

Новини Вінниці / Російська ракета влучила в Успенський собор УПЦ Московського патріархату Харкова

Під час вечірнього нальоту на Харків рашисти поцілили в Успенський собор, який пережив більшовиків і Другу світову війну. Це «перлина» міста, пам'ятка архітектури національного значення, розташована у самісінькому центрі – на Університетській Горці.

Свято-Успенський собор один з найдавніших у Харкові. Перша згадка про Успенський собор в писемних джерелах зустрічається в донесенні 1658 року воєводи Офросімова. Сучасний собор заснований у середині XVII століття, а сучасна будівля зведена в 1771—1777 роках за кошти духовенства і харків'ян. 

Дзвіниця собору — Олександрівська — побудована в XIX ст. на честь перемоги у війні з Наполеоном, має висоту 89,5 м. На час зведення була однією із найвищих у Російській імперії, тепер — одна із найвищих в Україні. Тільки 2006 року в Харкові були побудовані більш високі споруди — два житлових будинки висотою 91 і 95 метрів.

Як кафедральний собор Харківської єпархії РПЦ він діяв до 1930 року. За радянської влади собор закрили, після цього в приміщенні храму діяли різноманітні державні установи, складські приміщення. У 1984 у соборі був встановлений орган, по теперішній час тут діє Будинок органної і камерної музики з двома залами Харківської філармонії. З 1990 року були поновлені богослужіння. Наразі вирішується питання про повну передачу будівлі собору Харківській єпархії УПЦ (МП).

Очевидці повідомляють, що російський снаряд влучив в Успенський собор. Прихисток від ворожих ракет і бомб у соборі шукали люди. На щастя, ніхто з них не постраждав.

Уточнюється, що Успенський собор пережив більшовиків та Другу світову війну, коли всі будівлі довкола були зруйновані, але собор вцілів.

Нині пошкоджено іконостас та ікони.

Новини Вінниці / Російська ракета влучила в Успенський собор УПЦ Московського патріархату ХарковаНовини Вінниці / Російська ракета влучила в Успенський собор УПЦ Московського патріархату ХарковаНовини Вінниці / Російська ракета влучила в Успенський собор УПЦ Московського патріархату ХарковаНовини Вінниці / Російська ракета влучила в Успенський собор УПЦ Московського патріархату Харкова
Олег Верлан

2 березня, 2022