Росіяни заселяють своїми громадянами Маріуполь, який перетворили на попіл

Новини Вінниці / Росіяни заселяють своїми громадянами Маріуполь, який перетворили на попіл

Сталінська політика переселення народів взята на озброєння сучасною РФ. До будинків українців, які виїхали з окупованої території, окупанти заселяють невідомих людей. Можна припустити, що з російської глибинки.

Про подібні випадки у маріупольському селищі Старий Крим повідомляє пресслужба Маріупольської міської ради. Дозвіл на заселення видає так звана «селищна рада», яка працює під прапором так званої "ДНР".

Місцева мешканка розповіла, що зв'язку із родичами немає, тому сподівалася, що саме вони заселилися у її житло. Проте пізніше вона дізналася, що окуппаційна влада заселила сторонніх.

«Я не можу уявити, що таке може бути в цивілізаційному світі. Боляче усвідомлювати, що це відбувається в нашому рідному місті», – каже жінка.

Варто зазначити, що випадки, коли рашисти заселяють у чужі будинки та квартири тих людей, кого самі залишили без даху над головою, не поодинокі. Більше того, коли приїжджають власники по свої речі, нові мешканці можуть їх не віддати. У мерії зазначають, що такі факти свідчать про те, що на окупованій території панує тотальне самоуправство та беззаконня. До речі, схожий підхід вже був застосований в анексованому Криму. У 2014-му звідти не виїжджали, але за цей час до півострову заселили близько мільйона росіян з глибинки.

У той час у Маріуполі точаться бої в районі «Азовсталі». Рашисти продовжуюьть скидати бомби на територію підприємства та відмовляються надати дозвіл на евакуацію цивільних. Так, президент РФ Володимир Путін тричі відмовив Папі Римському Франциску в організації гуманітарних коридорів з міста. Відхилили у Кремлі навіть ідею евакуації людей кораблем з прапором Ватикану.

«За ці шістдесят днів конфлікту Папа Франциск тричі намагався застосувати свою моральну владу над Кремлем, намагаючись допомогти створити гуманітарний коридор в Маріуполі. Але Росія тричі давала зрозуміти Ватикану, що не гарантує жодної безпеки», – йдеться у повідомленні Il Messaggero.

Переговори відбувалися шляхом прямих повідомлень до Москви дипломатичними каналами, а також використовуючи православний Патріархат.

Російські окупанти вбачають символізм у знищенні полку «Азов» та міста загалом. Таку думку щодо причин впертості Москви щодо закликів світових лідерів, які просять влаштувати гуманітарний коридор для людей у Маріуполі, висловив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Там кожен день ідуть атаки з максимальним використанням всієї важкої артилерії, авіації для знищення «Азовсталі», – заявив Подоляк.

За його словами, росіяни розуміють, що «там перебувають діти, цивільні, але продовжують бомбардувати».

Пресслужба міської ради Маріуполя 30 квітня розповсюдила відео, яке показує блокадний Маріуполь з висоти пташиного польоту. На його кадрах видно зруйновані обгорілі будинки та дим над комбінатом «Азовсталь».

Олег Верлан

30 квітня, 2022