Росіяни залишають Херсон: Шойгу погодився із Суровікіним про необхідність відвести війська на лівий берег

Новини Вінниці / Росіяни залишають Херсон: Шойгу погодився із Суровікіним про необхідність відвести війська на лівий берег

Вчора, 8 листопада, міністр оборони РФ С.Шойгу перебував на окупованій частині Україні, де заслухав доклад керівника російським угрупуванням С.Суровікіним. Начебто вони і погодили відхід з правового берега Дніпра «задля збереження найбільш боєздатних частин», які нібито будуть корисні на інших ділянках фронту.

Цікаво, що вчора російські пропагандисти не вказали, де саме відбувалась нарада. Жодної згадки про місце та висновок зустрічі не було. А от сьогодні саме російські пропагандисти надали деталі.

Виявляється, що командувач окупаційних військ Сергій Суровікін розповів про складне становище майже відрізаного угрупування на правому березі Дніпра, ймовірність удару українців по Каховській ГЕС та затоплення берегів, а також про евакуацію 115 тисяч громадян, які погодились переїхати, тому, на його думку, утримувати Херсон немає сенсу, адже є ризик втрати морпіхів і десантників, які залишаються у місті. Фактично Суровікін запропонував здати Херсон і правобережжя.

«Рішення про оборону на лівому березі Дніпра непросте, водночас ми збережемо життя наших військових та боєздатність угруповання військ. Маневр військ буде здійснено у найближчі терміни, вони займуть підготовлені оборонні рубежі на лівому березі Дніпра», - пояснив Суровікін «жест доброї волі».

Сергій Шойгу погодився з цим та фактично узгодив відхід.

Так звані воєнкори, як у Росії достатньо, вже почали істерити щодо «зради» через втрату українського Херсону. Про конкретні терміни відходу вони не кажуть.

Нагадаємо, що призначення Суровікіна на пост керуючого всім російським угрупуванням в Україні сталося завдяки зусиллям власника ПВК Вагнера Є.Пригожина та глави Чечні Р.Кадирова у жовтні. Пригожин з Кадировим мали довести Путіну, що Шойгу не вартий займати посаду міністра. З того часу Пригожин з Кадировим значно активізувались у медійному просторі Росії. Тепер Суровікін здає Херсон, але нібито з погодження Шойгу. У Пригожина з’явився черговий влучний момент, аби остаточно знищити Шойгу, а себе назвати рятівником нації. Тільки «вагнерівцям» треба захопити хоч якісь місто… Такий план був розроблений ще у жовтні. Наразі про жодні успіхи Пригожина не йдеться.

«Відхід з Херсону» пропонувався Москвою як привід сісти за стіл переговорів з Києвом. Зеленський демонстративно відмовив Путіну, тому росіяни таки залишають місто, але без жодних «дивідендів». В середині Росії розхитування внутрішньополітичної ситуації збільшиться. «Нація» буде прагнути більш надійного лідера, і Пригожин має сказати, що от він у 2023 році почне перемагати… Фактично на початку наступного року Путіну можуть зберегти формальну владу «духовного лідера» без фактичних повноважень. Звісно, це припущення. Навіть російські політологи не бачать у Пригожині людину, яка затьмарить Путіна, викине багаторічного диктатора за лаштунки великої політики. Побачимо.

Олег Верлан

9 листопада, 2022