Росіяни стискають кільце навколо Сєвєродонецька, але у місто увійти не можуть

Новини Вінниці / Росіяни стискають кільце навколо Сєвєродонецька, але у місто увійти не можуть

Переважаючі сили росіян намагаються оточити угрупування українських захисників навколо Сєвєродонецька та Лисичанська. Бої тривають у передмістях. Також не варто казати про оперативне оточення ЗСУ. Існують два шляхи, які поєднують міста з Донеччиною, вільною від окупантів. Один – основний, інший – другорядний. Їх прострілюють.

Боїв у Сєвєродонецьку немає, місто під повним контролем України. Про це в ефірі телемарафону заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.  

«Росіяни кинули всі сили, щоб захопити Сєвєродонецьк або ж взяти у облогу підконтрольну Україні територію Луганської області. Боїв безпосередньо у місті немає, іноді зіткнення йдуть на околицях у селах-сателітах. Місто повністю підконтрольне українській владі, - каже очільник області. - Хлопці вмотивовані і тримаються, зброя у них є. Ворог атакує нас вже три місяці, але не може пройти ні на крок».

Журналіст Юрій Бутусов знаходиться на Луганщині, в районі Сєвєродонецька.

«Російські війська з району Попасноі намагаються перерізати трасу Бахмут - Лисичанськ в районах сіл Яковлівка - Білогорівка - Берестове. Я був в усіх цих селах за день. Бої в цьому районі йдуть вже шість діб поспіль.

Вихід росіян до траси може означати що основний шлях комунікацій до Лисичанську та Сєверодонецька перерізаний, і ці міста можуть потрапити в оперативне оточення. Звичайно, наші це бачать та роблять може і не все, але дуже багато щоб цього не сталось. Дуже багато.

Оточення в такому разі буде не повним, бо залишиться ще один обхідний шлях постачання ю, але захистити цю другорядну дорогу буде вже важко. Звичайно, усі бачать карту, і багато питань виникає у тих, хто тримає фронт. Саме тому мені будо важливо побачити обстановку на власні очі і розповісти це усім», - пише у Facebook журналіст.

Географічно противника від цієї траси відділяє всього лише один ряд висот.

«А практично росіяни не можуть подолати цей останній рубіж, тому що неймовірний героїзм української піхоти та ефективність українськоі артилерії завдають великих втрат росіянам.

Важкі бої продовжуються. Але очевидно, що у російської армії теж не безмежні сили. Вони не здатні прорвати оборону , вони намагаються продавити.

В жодному місці противник не вийшов на трасу, не прострілює її прямою наводкою, але дорога піддається обстрілам артилерії, мінометів та ракет», - зазначає Бутусов.

За його словам, траса небезпечна через обстріли, але «усі атаки ворога наразі відбито». Він додав, що «українське командування розуміє обстановку, і вживає заходи», а «заходи добре чутно та видно, тому що наша артилерія в цьому районі діє активно».

«Поступатись ворогу тут ніхто не збирається. Сєвєродонецьк та Лисичанськ ми будемо обороняти до останньої можливості», - зауважує журналіст.

Олег Верлан

24 травня, 2022