Росіяни стягують під Астрахань дефіцитні ракети Х-47 «Кінжал»: що це може означати для України

Новини Вінниці / Росіяни стягують під Астрахань дефіцитні ракети Х-47 «Кінжал»: що це може означати для України

Росіяни розмістили на аеродромі 929-го Державного льотно-випробувального центру Міноборони імені В.Чкалова, який знаходиться в Ахтубінську Астраханської області не менше 30 ракет Х-47 «Кинжал».

Про це повідомляє СтратКом ЗСУ.

«Така концентрація ракет цього типу може говорити про те, що росіяни можуть їх використовувати для завдання ударів по деяких важливих об'єктах на території України», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що неодноразово ворог завдавав ракетних ударів з літаків, які піднімались у повітря поблизу Каспійського моря.  

В відомстві відзначають, що усього на озброєнні ВКС РФ знаходиться близько 40 Х-47. Їх використання, як додають в СтратКомі, може свідчити про обмежений ракетний ресурс у Росії.

«За весь період війни ці ракети використовувалися для удару по території України лише один раз. Якщо підуть застосування, це буде показово наскільки їх ресурс стиснутий», - додають в відомстві.

Як повідомлялось, метою ракетних ударів російських військ по мирних містах України є бажання ворога забезпечити собі «уявні перемоги». Також окупанти хочуть посіяти паніку серед населення і спровокувати внутрішнє напруження в нашій країні. Тобто аби українці змусили Зеленського йти на поступки Кремлю. Натомість ракетними ударами росіяни досягають протилежного – українці хочуть помсти та перемоги.

З 24 лютого Росія застосувала усі види своєї ракетної зброї. Орієнтовно використано близько 60% ракетного потенціалу. Хоча точно підрахувати не можливо, адже ніхто не знає скільки у РФ застарілих ракет радянського зразка.

Додамо, Х-47м2 «Кинджал» — російський гіперзвуковий авіаційний ракетний комплекс - після успішних випробувань був прийнятий на озброєння з 1 грудня 2017 року. Ці ракети вже «використовувались» росіянами в Україні. Так,  18 березня ними було завдано удару по Делятину, що на Івано-Франківщині, де був підземний склад зі зброєю.  

20 березня «Кинджалом» був зруйнований ТРЦ Retroville в Києві. 9 травня три ракети комплексу «Кинджал» знищили турбазу на Одещині, а також ТРЦ Рів'єра.

За даними Пентагону, від початку повномасштабного вторгнення і до 9 травня російські війська запустили по території України від 10 до 12 гіперзвукових ракет.

Коштує один «Кінжал» від 500 тис. до 1 млн. доларів.

Олег Верлан

21 липня, 2022