Росіяни підготували пастку у Херсоні. ЗСУ розробляють власний план

Новини Вінниці / Росіяни підготували пастку у Херсоні. ЗСУ розробляють власний план

Протягом кількох тижнів росіяни намагаються «усіх» переконати у тому, що готові залишити правий берег Дніпра, адже демонстративно евакуювали колаборантів і частину військових, а на лівобережжі облаштували нові украплення. Проте у ЗСУ та військових експертів переважає думка про сплановану пастку.

Наразі можна казати, що українські військові діятимуть вкрай обережно. Начальниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону наголосила, що окупанти намагаються створити ефект, буцімто їх «нема», для того, щоб заманити наших військових в певні населені пункти. Ймовірно, мова йде про Херсон.

«Населений пункт - це завжди складні вуличні бої. Ми знаємо і передбачаємо розвиток подій, які росіяни намагаються нам нав'язати та складаємо свій стратегічний план», - зазначила Гуменюк.

Зазначимо, в американському Інституті вивчення війни доволі обережно ставляться до прогнозів щодо звільнення Херсону.

«Ми вважаємо, що українські сили матимуть змогу отримати контроль над правобережжям Херсонської області до кінця 2022 року. Ми бачили повідомлення українського ГУР, ми бачили повідомлення про відхід російських сил з правобережжя Херсонщини, заяви росіян про свого роду евакуацію звідти», - зазначила аналітик ISW Катерина Степаненко.

За її словами, ситуація в самому Херсоні менш зрозуміла.

«Бо росіяни, можливо, створюють умови для оборони міста, водночас готуючи резервні позиції на випадок, якщо їм доведеться відступити із Херсона. Тобто, неясно, чи збираються вони воювати за Херсон, чи побачать, що вони не здатні воювати і тоді відступлять», - пояснила вона.

Олег Верлан

5 листопада, 2022