Росіяни готуються до оборони на півдні, а ЗАЕС перетворюють на «фортецю». У ГУР назвали кількість окупантів у регіоні

Новини Вінниці / Росіяни готуються до оборони на півдні, а ЗАЕС перетворюють на «фортецю». У ГУР назвали кількість окупантів у регіоні

На окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей росіяни зосередили приблизно 152 тисячі особового складу, і готуються до виснажливої оборони. Одночасно вони «евакуюють» персонал Запорізької АЕС та вивозять документацію, перетворюючи територію станції на склад озброєння.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Черняк.

«Мова йде про людей, які або свідомо працювали на них, або були змушені на них працювати. Їм розповідають, що там скоро почнуться бойові дії, що цю територію нібито будуть обстрілювати та бомбити, тому переконують виїжджати та працювати далі з росіянами», - зазначив він.

Загалом у перспективі може йтися про "евакуацію" близько трьох тисяч працівників, що підписали контракт з окупаційною структурою «АО Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» або безпосередньо з «Росатомом».

«Ми не фіксуємо зараз жодного відводу військ ні в Запорізькій, ні в Херсонській областях. Так, є певний рух - щось вони вивозять, когось евакуюють, щось намагаються вкрасти, але реального відводу бойових підрозділів ми не бачимо. Наприклад, Енергодар - вони звідти не відходять, але звідти вивозять все, що можуть вкрасти, вивезти та забрати: автомобілі, обладнання з лікарень. Вони чітко усвідомлюють, що там будуть бойові дії», - сказав він.

За його словами, росіяни в окупованій частині Запорізької області готуються до оборони, посилюють свої укріплення та будують нові.

«Єдине завдання, яке перед ними стоїть - це утримання тих позицій, які в них зараз є. Про якийсь подальший наступ мова вже абсолютно не йде», - зазначив Черняк.

За його словами, це можна бачити навіть на прикладі заяви Пєскова, який нещодавно сказав, що вони нібито не ведуть війну. І це меседж, який вже поширюється як і серед російської пропаганди, так і серед їхніх військ.

«На окупованій частині Херсонщини ми спостерігаємо такі ж процеси. Особовий склад там залишається. Вони будуть оборонятися, вони будують там оборонні споруди», - додав він.

Загалом, за словами Черняка, на окупованих територіях цих двох областей росіяни зосередили приблизно 152 тисячі особового складу.

Олег Верлан

15 травня, 2023