Росія «вилікувала» від «руського миру» колишнього тульчинського священника та покарала «за фейки»

Новини Вінниці / Росія «вилікувала» від «руського миру» колишнього тульчинського священника та покарала «за фейки»

Українці замислюються, як «вилікувати» чи «роззомбувати» прихильників «руського миру». Режиму Путіна та патріарха Кіріла це вдалося на прикладі колишнього вінничанина, колишнього скандально відомого священника Тульчинської єпархії Іоанна (Дмитра) Курмоярова. Після кількох років служіння у Сибіру, він почав критикувати «руський мир», війну, через що був заарештований у Санкт-Петербурзі. Священику російська каральна система інкриминує «розповсюдження фейків про війну» через ролик на YouTube «Хто буде у пеклі, а хто в раю?».

Ієромонах Іоанн народився у російській Пермі, але переважно 54-річний священик мешкав на Вінниччині. У 2018-му він став фігурантом адмінсправи через розповсюдження у соцмережі світлин із забороненою «георгіївською стрічкою» (ст. 173-3 КУпАП). Спочатку він залишив служіння у Тульчинській єпархії УПЦ МП, переїхав до Вінниці, а потім залишив Україну. Через переконання, як затятий прихильник «руського миру» та РПЦ…

В Росії на вінницького священика чекали неабиякі випробування. У 2020-му в Новосибірскій єпархии його звільнили з семінарії та тимчасово заборонили у служінні через критичний пост про Головний храм ЗС поблизу Москви (храм, де військових зробили святими).

У квітні цього року указом патріарха Кірілла Іоанна лишили сану. У Московській єпархії були стурбовані активністю Курмоярова у социальних мережах, якою той «формує» неналежне ставлення до ЗС РФ на фоні війни в Україні. Тепер у російської влади терпець увірвався остаточно.  

"Калінінський районний суд Санкт-Петербурга розглянув клопотання слідства про обрання запобіжного заходу Іоанну Курмоярову, обвинуваченому у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 207.3 КК РФ («Публічне поширення свідомо неправдивої інформації про використання ЗС РФ, виконання державними органами РФ своїх повноважень»)", – повідомила об’єднана пресслужба судів міста.

Звісно, суд клопотання слідства задовольнив, обравши Курмоярову тримання під вартою по 6 серпня 2022 року.

Підставою для переслідування Дмитра Курмоярова цього разу є нібито один із роликів на каналі у YouTube «Православна віртуальна парафія» з 4,4 тис. підписників. Останнє відео там було опубліковано 6 червня під назвою «Єпископ УПЦ різко засудив патріарха Ккіріла».

Канал колишнього вінничанина переважно містить репости роликів опозиційних блогерів Максима Каца, прихильників Алєксєя Навального, а також українських ведучих. Сам колишній священник розмірковує про «репресії в Росії» та «викриває брехню кремлівської пропаганди». 

Невже?.. Перебування у Росії «вилікувало» Іоанна, якого раніше на Вінниччині вважали затятим «русрфілом», прихильником «руського миру» та Кіріла. Тепер колишньому ієромонаху світить світить тривале ув’язнення – до 10 років.