Роман Богданов: «По військовим на Вінниччині є провадження щодо нестачі майна. Справи розслідуються»

Новини Вінниці / Роман Богданов: «По військовим на Вінниччині є провадження щодо нестачі майна. Справи розслідуються»

Попри воєнний стан на Вінниччині викривають лісівників, через дії яких незаконно вирубають ліс у великих масштабах. На думку призначеного вже після початку війни керівником теруправління Держбюро розслідувань у Хмельницькому Романа Богданова, після оголошення підозри п’ятьом співробітникам Крижопільського лісгоспу «правопорушень в регіоні поменшає, але чи на довго – питання». Розслідують у ДБР і справи щодо військовослужбовців. До суду передані провадження по порушенням у довоєнний час.

- Пане Романе, Ви очолювали теруправління у Краматорську, а наразі – у Хмельницькому. Розкажіть про себе, чому обрали Бюро?

- Державне бюро розслідувань на етапі його створення вже було амбітною структурою із важливими завданнями. Ідея справедливості, невідворотності покарання, рівність усіх перед законом – все це відверто надихає. Впевнений, багатьох свідомих правоохоронців, які пішли у цю сферу за покликом душі, приваблюють нові незаангажовані органи, з проєвропейською позицією. Можна сказати, це якесь нове дихання. Україна вибудовує власну структуру, обирає свій шлях розвитку і особисто мені почесно долучитися до становлення власної держави в такій фундаментальній справі.

На етапі прозорих конкурсів та проходження поліграфу, на мою думку, система одразу відкинула тих, хто йшов сюди не працювати, а «заробляти гроші» на корупції. Тому, у нас сформувалася чудова команда, яка готова виконувати свої завдання в повній мірі. Приблизно такі в мене були очікування і вони виправдались.

- У кожному регіоні своя специфіка. У чому вона? Де цікавіше – на Донбасі чи Поділлі, Буковині та Поліссі?

- Не хотілось би апелювати такою категорією як «цікавість» - кожен регіон України і справді особливий, проте говорити, що десь краще, а десь гірше я не вважаю за доречне. Якщо говорити у сфері боротьби із злочинністю, кожен регіон має свої особливості, зокрема, в Донецькій й Луганській областях менше злочинів щодо незаконної вирубки лісу, а в областях, на які поширює діяльність Теруправління ДБР Хмельницького, наприклад, менше військових злочинів. Нагадаю, наше управління - це Вінницька, Хмельницька, а також Житомирська, Рівненська та Чернівецька області.

Щодо інших суб’єктів, які належать до підслідності ДБР, як от правоохоронці чи високопосадовці, різниця між Теруправліннями, принаймні, які я очолював, незначна. На жаль, недоброчесні службовці існують скрізь – наше завдання їх викривати та відповідно до закону здійснювати досудове розслідування для притягнення винних до відповідальності.

Інша справа що різниця роботи ДБР в різних Теруправліннях стала з об'єктивних причин більш відчутною після повномасштабного вторгнення росії.

- Більшість справ по Вінниччині стосуються працівників лісгоспів. Збитки рахують мільйонами. Складається враження, що у галузі ситуація неконтрольована. Чи це не все так песимістично?

- Оцінювати лісову галузь саме як галузь – дещо поза моєю компетенцією. Вона, очевидно, має певні недоліки, через які її працівники так чи інакше вчиняють кримінальні правопорушення. Але ми працюємо якраз для того, аби ситуація була контрольованою, ми по суті і є тим ключовим органом, який виявляє та попереджає злочини у цій сфері. Варто зауважити, що дії лісників належать до нашої підслідності, тому що вони виконують правоохоронні функції з охорони лісів та лісової продукції.

Чим більше ДБР і наше Теруправління, зокрема, буде виявляти злочини різних рівнів – від незаконної порубки дерев, організованих схем та нелегального продажу деревини до банальної службової недбалості, тим більше осіб перед вчиненням злочину будуть думати чи варто воно того. Ми працюємо для того, аби утвердити, що немає злочину без покарання!

- Перевірки лісового господарства залишаються у пріоритеті чи можна казати, що вони на завершальному етапі, тому у перспективі ДБР менше уваги приділятиме лісникам?

- Важливо розуміти, що робота Теруправління ДБР Хмельницького не зосереджується на вирішенні однієї конкретної проблеми, мовляв, «ось зараз ми займаємось лісовою галуззю, а після – візьмемось за хабарників». Це так не працює. Наші співробітники систематично і послідовно реагують на злочини, що належать до нашої підслідності, при цьому враховуючи реальні виклики часу. Інша справа, що після справді резонансних реалізацій у тій чи іншій сфері, злочинність за цим напрямком може на певний час знизитися. Це, свого роду, превентивний метод боротьби, в якому допомагають ЗМІ та громадськість – коли фігуранти справ стають «популярними» в негативному значенні цього слова, це зменшує ентузіазм тих, хто хотів би вчиняти подібне.

Наприклад, наприкінці вересня слідчі Теруправління повідомили про підозру 5 посадовцям лісової галузі у Вінницькій області, які дозволили незаконні вирубки лісу на території Крижопільського лісгоспу, збитки державі у цій справі сягають майже 90 млн. грн. Думаю, що після цього випадку правопорушень в регіоні поменшає, але чи на довго – питання. Та й, на жаль, про повне викорінення проблем та нульову злочинність поки мова не йде.

- Які напрямки є пріоритетними нині?

- Наразі ми, як і вся правоохоронна система, зосереджені на тому, аби наблизити перемогу України у війні із російською федерацією. Кожен здійснює боротьбу на своєму фронті та відповідно до завдань, визначених законом. Таким чином, до нашої роботи додалися: виявлення диверсійно-розвідувальних груп, шукаємо та ініціюємо націоналізацію майна росії та білорусі, активно викриваємо та припиняємо схеми із незаконного перетину кордону чоловіками призовного віку, документуємо злочини агресора.  

Наголошу, злочини скоєні проти основ національної безпеки не мають терміну давності! Зокрема, слідчі здійснюють спеціальні досудові розслідування, відносно колишніх військових, які зрадили присязі та перейшли на бік ворога. Є велика справа щодо дезертирів з Криму, які наразі продовжують забезпечувати протиповітряну оборону півострова. Вони мали прибути на нове місце дислокації до Вінниці, аби продовжувати нести службу народу України, але вирішили інакше. Дев’ятьом особам повідомлено про підозру, справи щодо трьох з них уже скеровано до суду.

Чи, наприклад, справа щодо падіння нашого літака, який героїчно збивав ворожі дрони над Вінниччиною – усе це буде задокументовано та стане юридичним підґрунтям для засудження збройної агресії росії на міжнародному рівні.

- Працівники ДБР з’ясовують обставини падіння 12 жовтня 2022 року близько 21:00 військового літака поблизу Турбова Вінницькій області. Тоді пілот атакував дрони-камікадзе «Shahed-136». Попередньо, уламки збитого ворожого безпілотника зачепили кабіну українського літака. Чи можливо, за місяць у слідства є інші версії?

- Наразі це наша основна робоча версія. Якби я не був юристом, то міг би з впевненістю запевнити, що саме так все і було, але закон знає лише мову фактів. Тому, наразі тривають відповідні експертизи та перевірки. Швидше за все, саме цю версію вони підтвердять. Таким чином, ми вкотре покажемо світові уже в юридичній площині, що росія – країна-терорист, яка наполегливо хоче знищити Україну. Проте завдяки нашим мужнім воїнам, серед яких і пілот цього військового літака, ми не лише вистоїмо, а й переможемо!

- У 2010-их СБУ виявляло на Вінниччині факти розкрадання на військових частинах. Чи є у провадженні ДБР подібне зараз? 

- Воєнні злочини, зокрема, також належать до нашої підслідності. Як на Вінниччині, так і в інших областях, трапляються різні факти зловживань у військових частинах - починаючи від втрати зброї і обладнання, заволодіння паливно-мастильними матеріалами, коштами, виділеними на будівництво. Всі провадження розслідується та, зрештою, справи направляються до суду. Важливо, що у подібного роду злочинах Теруправління завжди намагається або повернути викрадене майно до частин, або, в залежності від конкретного випадку, забезпечити повернення збитків, завданих державі, до бюджету.

Зокрема влітку до суду було скеровано кілька проваджень щодо довоєнних подій. Це, наприклад, втрата зброї військовослужбовцем (ч. 2 ст. 413), зникнення 5 монокулярів нічного бачення (ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 425 КК України). За останнім фактом перед судом постане колишній т.в.о. начальника складу ракетно-артилерійського озброєння. Тоді збитки сягнули до півмільйона гривень, частина коштів уже повернута державі.

Щодо тих проваджень, які зараз розслідуються, говорити поки не варто в інтересах слідства. Є провадження й щодо нестачі майна, але говорити чи це були крадіжки, чи розтрата тощо зарано. Після повідомлень про підозру ми усе розповімо.

- Влітку 2022 року ДБР цікавилось окремими посадовцями Вінницької міськради. На якій стадії розслідування цієї справи?

- В провадженні проводиться комплекс необхідних слідчих та процесуальних дій. Для напрацювання ефективної доказової бази необхідно вивчити великі масиви документації та провести необхідні судові експертизи. Зазначу, що в цьому провадженні їх більше 20, різної спрямованості. Такі експертизи доволі масштабні та можуть займати певний час, адже потребують дослідження значного обсягу інформації.

За результатами проведення експертиз слідчий уже зможе приймати рішення щодо повідомлення конкретним особам про підозри.

- Це правда, що ухвали на обшуки у цих посадовців були підписані ще у грудні 2021 року?

- Ухвали суду були надані 15 серпня, а уже через 2 дні працівники Теруправління ДБР Хмельницького провели обшуки в службових приміщеннях Вінницької міськради та в її окремих департаментах. Тому вказана інформація не відповідає дійсності. Швидше за все, такі чутки – це цілеспрямовані спроби перешкоджання роботі ДБР. Але для нас це не новина, швидше, звичне явище.

- Це правда, що ухвали підписував суддя, родина якого має відношення до спроб забудови у Вінниці?

- Мені здається, що це, як і у попередньому питанні, прості чутки. Визначення судді здійснюється автоматизованою системою розподілу із загального списку суддів, якраз задля уникнення подібного роду зловживань.

- Чи вже були у Вінниці, яке враження від міста?

- Звісно, у Вінниці вже бував і неодноразово, але все це були робочі поїздки – проводив наради із підлеглими та брав участь у різноманітних координаційних зустрічах за участі керівників інших правоохоронних органів та органів державної влади. Принагідно, нагадаю, що у Вінниці відділ нашого Теруправління знаходиться за адресою вул. 600-річчя, 25.

Бачив місто лише з вікна авто – місто затишне, місто живе. Навіть не можу припустити коли випаде нагода по-справжньому познайомитись із містом, але, думаю, після Перемоги спробую.

- Чи не плануєте робити ротацію працівників відділів ТУ в регіонах?

- Ні, такого в планах немає. Будь-які кадрові зміни забирають і без того дорогоцінний час, люди мають спрацюватися разом, ознайомитися з специфікою регіону чи справами. Це доволі складний процес. Якщо працівник добросовісно виконує свою роботу та показує гідний результат, отже людина на своєму місці і тому сенсу щось радикально змінювати я не бачу.

-  Зараз Ви з родиною мешкаєте у Хмельницькому. Придбали житло чи винаймаєте?

- Зараз ми з родиною справді разом, винаймаємо квартиру. До цього, коли я працював у Краматорську, сім’я мешкала в Сєвєродонецьку Луганської області. Їхній переїзд сюди був більше вимушеним, адже наразі ця територія тимчасово окупована росіянами. Звісно, ми віримо у Збройні Сили України та сподіваємося, що скоро у цьому та інших міста знову здійматиметься синьо-жовтий стяг.

 

Контактні данні Теруправління ДБР у Хмельницькому:

Спеціальна телефонна лінія: (0382) 69-98-20

Електронна пошта: [email protected]

Електронна пошта для повідомлень про злочин: [email protected]

Офіційний сайт: https://dbr.gov.ua/ter/hmelnickij

Офіційна сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/DBRKhmelnytskyi/

Ігор Заіковатий

22 листопада, 2022