Родинний підряд? На Вінниччині чиновник на мільйони замовляє роботи у фірми, де працює його син

Новини Вінниці / Родинний підряд? На Вінниччині чиновник на мільйони замовляє роботи у фірми, де працює його син

У вінницьких журналістів давно виникають питання етичного плану стосовно того, а як людина може займати посаду очільника департаменту Вінницької ОДА, коли по відношенню до неї тривало розслідування щодо хабара, а нині справа у суді? Фактично посадовець виконує ті ж самі обов’язки, які дозволяють чи спонукають до характерних корупційних дій. У руках залишився механізм «розподілу» бюджетних коштів, який дозволяє надавати певні преференції, навіть не за хабар.

У вінницьких журналістів давно виникають питання етичного плану стосовно того, а як людина може займати посаду очільника департаменту Вінницької ОДА, коли по відношенню до неї тривало розслідування щодо хабара, а нині справа у суді? Фактично посадовець виконує ті ж самі обов’язки, які дозволяють чи спонукають до характерних корупційних дій. У руках залишився механізм «розподілу» бюджетних коштів, який дозволяє надавати певні преференції, навіть не за хабар.

Нагадаємо, як писав NaПарижі, у жовтні 2019-го до Вінницького міськсуду прокуратурою скеровано обвинувальний акт відносно директора департаменту будівництва, містобудування та архітектури Вінницької ОДА, який у квітні 2019 року одержав хабар від керівника підрядної організації. Мова йде про 179,5 тис. гривень.

Як зазначали у пресслужбі прокуратури Вінницької області, за результатами проведених слідчих дій установлено, що посадовець налагодив схему одержання неправомірної вигоди  від підрядних організацій в розмірі 10%. За це він гарантував безперешкодне підписання актів виконаних будівельних чи ремонтних робіт та оплату цих послуг за рахунок коштів бюджету.

Саме напередодні затримання чиновника з неправомірною вигодою, відповідним департаментом обласної державної адміністрації перераховано на банківський рахунок підрядника бюджетні кошти в сумі 1 млн 795 тис. гривень за капремонт одного із об’єктів.

Також згідно скерованого до суду прокурором обвинувального акту, дії керівника фірми-підрядника, який надав чиновнику гроші, кваліфіковано як надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище, за вчинення чи невчинення службовою особою, в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища.

Зазначимо, що NaПарижі писав про затримання Дмитра Романченка близько 18 години 9 квітня на вулиці Театральній у центрі Вінниці. Міру запобіжного заходу підозрюваному обрали 11 квітня – арешт на два місяці з правом внесення застави в розмірі 500 тисяч гривень.

Тоді ж слідчі судді Вінницького міського суду відправили під варту на два місяці і підприємця-підрядника, який начебто давав хабар з можливістю внесення застави у сумі – 153 680 гривень.

Наразі VinMedia зацікавило не «пустощі вінницької Феміди, вірні слуги якої «забули» свого часу продовжити клопотання про відсторонення Дмитра Романченка хоча б на період слідства та судового розгляду». В контексті справи про хабар не менш цікавою, але не поміченою органами прокуратури може бути і справа про держзакупівлі та родинні зв’язки пана Романченка.

 Видання вказує, що як відомо з декларації, Дмитро Романченко має сина Владислава, який володіє більшою частиною нерухомості родини Романченків та половиною задекларованого автопарку сім’ї. Ким працює і ким працював Владислав Дмитрович?

До липня 2017 року Владислав Дмитрович Романченко сумлінно трудився майстром у МКП "ЖЕК№6". За півроку Владислав Дмитрович заробив майже 32 тисячі гривень. Разом з тим, у минулому, 2016 році, Владислав Романченко мав ще меншу заробітну плату, але зміг придбати земельну ділянку у тисячу «квадратів» на Малих Хуторах, будинок на тих самих Хуторах, площею майже 127 квадратних метри, а також «мікроавтобус» Mercedes-benz Vito 2011 року випуску.

Звичайно, у декларації Владислав Дмитрович не вказав, за яку суму він придбав ділянку, будинок і автомобіль. Але це питання не до журналістів, звичайно, а до компетентних органів.

Тим паче, далі ще цікавіше.

У 2018 році Владислав Романченко, в будинку якого батько-директор департаменту мешкає, згідно декларації, заробляє майже 62 тисячі гривень у ТОВ "Будівельна компанія СТАМ".

І знаєте, що найцікавіше? Фірма СТАМ має найбільшого замовника робіт, який надав їй майже 208 мільйонів гривень. І цей замовник - Департамент будівництва, містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації, який очолює Дмитро Романченко, батько працюючого за 10 тисяч гривень на місяць у фірмі СТАМ Владислава Романченка!

Перший виграний СТАМом тендер від Департаменту був у серпні 2017 року, саме тоді, коли Владислав Романченко покинув прибуткову роботу у ЖЕК-6. Тоді СТАМУ замовили «Капітальний ремонт приміщень в адмінбудівлі по вул. Соборна, 15-а в м. Вінниця» за 2,4 млн грн.

З того часу перемоги у тендерах від Департаменту просто як з неба посипались на ТОВ СТАМ. Фірма, де працює Владислав Романченко, стала найбільшим підрядником у Департамента, де головує обвинувачений у хабарі Дистро Романченко.

СТАМ у лютому 2019 року отримує ще 37,5 мільйони гривень на ремонт все тієї Соборної, 15-а.

За «Реконструкцію корпусу №7 обласної лікарні імені Пирогова М. І. для розміщення нейрохірургічного відділення з рентгенопераційним блоком та відділенням гострих інсультів за адресою м. Вінниця вул. Пирогова, 46» - 41 мільйон бюджетних гривень. За «Реконструкцію будівлі КО «Спорткомплекс «Здоров’я» по вул. Якова Шепеля, 23 в м. Вінниці» (коригування)» - 27,5 мільйонів гривень. Сам кошторис робіт коштував департаменту, точніше, бюджету області ще 409 тисяч гривень.

Це тільки так, більш-менш «гучні» об’єкти та суми.

Ще одним улюбленим підрядником Дмитра Романченка є фірма «Рослана», яка навигравала у Департаменту тендерів на майже 90 мільйонів гривень. 17,2 мільйони гривень «Рослана» отримала за «Капітальний ремонт зовнішніх огороджуючи конструкцій Вінницького обласного клінічного госпіталю ветеранів війни по вул. Пирогова, 109а в м. Вінниці», 12,7 млн грн – за  «Реконструкцію частини інфекційного відділення Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні в відділення екстреної медичної допомоги з прибудовою по вул. Хмельницьке шосе, 108 в м. Вінниця».

Трійку лідерів-ТОВ, які перемагають на тендерах Романченка замикає ТОВ «Подільські будови», фірма, яка потрапила під пильне око СБУ влітку 2019 року. Як вияснили журналісти, за адресою прописки цієї фірми знаходиться ТРЦ у Ямполі. Власне, саме ця фірма проводила «Реконструкцію елементів благоустрою частини території пам’ятки містобудування та архітектури державного значення «Палац», 1757р. (охоронний №59); Вінницька область, м. Тульчин, вул. Незалежності, 19.» за 32,5 млн грн.

То чи справделиво, що Дмитра Романченка взяли на хабарі, а через два місяці він міг повернутися до «схем», які, можна припустити, приносять сотні мільйонів гривень фірмі, де працює його син, який при зарплаті 5 тисяч гривень на місяць примудрявся купувати автомобілі, будинки і земельні ділянки? Просимо вважати цю публікацією офіційним зверненням до поліції та прокуратури і вимагаємо належно розслідувати наведені вище факти. Якщо, звичайно, раптом правоохоронці ще «не в долі»…

admin

17 лютого, 2020