Родина Григорія Калетніка купує Вінницький горілчаний завод

Новини Вінниці / Родина Григорія Калетніка купує Вінницький горілчаний завод

Зареєстроване у Вінниці ТОВ «Сотка-7» направило в Антимонопольний комітет України (АМКУ) заяву на отримання дозволу на придбання Вінницького лікеро-горілчаного заводу, право на купівлю якого за 7,8 млн грн компанія придбала в жовтні 2021-го на онлайн-аукціоні в державній торговій системі «ProZorrо.Продажі».

Як вказує «Цензор.Нет», відповідний запит АМКУ мав намір розглянути на засіданні 10 лютого, однак результати його розгляду поки не оприлюднені.

За даними реєстру юросіб, кінцевим бенефіціаром «Сотки-7» зі статутним капіталом у 2,5 млн грн є Параска Дериволкова (50%) та Григорій Калетник (27,68%), решту 22,32% контролює його дружина Галина Калєтнік через ПП «Власта-плюс».

У 2020 році «Сотка-7» отримала 0,76 млн грн виручки, при цьому її чистий збиток становив 1,44 млн грн, уточнює Інтерфакс-Україна.

Григорій Калєтнік – нардеп IV, V, VIІ скликань, колишній голова Вінницької облради та облдержадміністрації (1998-2005), є чинним президентом Вінницького національного аграрного університету, доктором економічних наук.

Його син Ігор Калєтнік – екснардеп від «Компартії України», за часів Віктора Януковича у 2010-12 роках очолював Державну митну служби, а з грудня 2012 року по лютий 2014 року був першим заступником голови Верховної Ради. Після Революції гідності проти нього була відкрита кримінальна справа, він втік в Росію, проте у 2019 році повернувся.

Прізвище інших співвласників «Сотки-7» співпадає з прізвищем Степана Дериволкова – заступника Ігоря Калєтніка в часи, коли останній очолював Державну митну службу, а також працював замміністра доходів і зборів Олександра Клименка, який наразі переховується в Росії.

Як повідомлялося, право на приватизацію Вінницького заводу ЛГІ 20 жовтня 2021 року виграло ТОВ «Інвар», що запропонувало за актив 17,08 млн грн – у 2,2 рази більше за його стартову вартість у 7,72 млн грн, проте згодом компанія відмовилася від його покупки. В результаті право на приватизацію активу перейшло до другого учасника торгів – ТОВ «Сотка-7», яке запропонувало за нього 7,8 млн грн.

За даними Фонду держмайна України (ФДМУ), загальна площа приміщень розташованого на вулиці Нансена Вінницького лікеро-горілчаного заводу – 626,2 кв. м, кількість основних засобів – 132 од. Підприємство оснащене основним технологічним обладнанням, а також необхідними комунікаціями, що дозволяють йому виробляти дистиляцію, ректифікацію та змішування спиртних напоїв, недистильовані напої зі зброджених матеріалів та органічні хімічні речовини.

За даними ФДМУ, завод на даний час не здійснює господарську діяльність через відсутність ліцензії на виробництво алкоголю, а його доходи формуються за рахунок надання в оренду майна, що перебуває на його балансі. 

Олег Верлан

11 лютого, 2022