Рік при владі: Борзов заявив, що «ринок є, а землі немає», а також пояснив, хто «контролює» область

Новини Вінниці / Рік при владі: Борзов заявив, що «ринок є, а землі немає», а також пояснив, хто «контролює» область

Очільник Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов 17 червня провів брифінг з приводу річниці перебування на посаді. Він згадав про здобутки та вказав на існуючі недоліки, які не вдалося виправити за цей термін.

Очільник Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов 17 червня провів брифінг з приводу річниці перебування на посаді. Він згадав про здобутки та вказав на існуючі недоліки, які не вдалося виправити за цей термін.

«Є результати роботи. За рік відремонтували 10 мостів, 97 км доріг, 15 проєктів «Великого будівництва» за 136 млн грн. – це садочки, школи, стадіони. Працюють 15 сільських амбулаторій», - перерахував здобутки голова ОДА, зазначивши, що була мета вирівнювати надання медичних послуг у міських і сільських закладах.

Він згадав, що був ініціатором створення обласного центру інфекційних ліжок, який вже налічує 220 ліжок.

«Те, що здійснили протягом року у боротьбі з COVID, зокрема забезпечення киснем та ліжкомісцями, врятувало Вінницю від червоної зони та повного локдауну. На відміну від багатьох сусідів – Житомира, Івано-Франківська, Києва. Я знаю, що таке шукати кисень, коли його немає. Цей рік був випробовуванням для всієї команди. Чесно скажу, я в такому темпі ще не працював», - пояснив губернатор.

Також він зазначив, що вражень від спілкування з вінничанами, адже постійно об’їжджає райони, «вистачить на років п’ять».

 

Під час спілкування, тобто години запитань від ЗМІ, NaПарижі поцікавився деякими «темами», які безпосередньо пов’язані і з річницею «у владі», і з посадою… 

- З 1 липня «відкривається» ринок землі. Чого ви чекаєте? Які рейдерські та інші схеми діятимуть?

- Щоб продати, треба землю отримати… Саме за ініціативи «вінницьких» починалася реформа децентралізації, і тоді передбачалося, що громади, у такому сільськогосподарському регіоні як наш, будуть жити за рахунок орендної плати за землю. Нині ситуація зовсім інша.

Розповім про «схему». Щоб отримати ділянку у 2 га землі держвласності, ти пишеш подання на виготовлення технічної документації. Тобі дозволяють. Це перше. Хоча земля в Держгеокадастрі рахується за державою, але в тебе є першочергове право її забрати.  

Що відбувається? Формально в Держгеокадастрі рахується земля, і голова громади оцінює майбутні щорічні надходження від неї при передачі. За ці кошти, думають голови, вони зможуть утримувати дитячі садочки, школи, амбулаторії тощо. А по факту більше половини цих земель вже роздано. Судова практика така – якщо є перший підпис, то без другого підпису щодо виділення люди звертаються до адмінсуду і він віддає людям.

Дехто для себе бере, а дехто цілими масивами через добу «передає» великій компанії. Тому у нас ринок землі є, а землі немає.

Я викликав очільника Держгеокадастру у Вінницькій області, щоб запитати, а він каже: а це було раніше зроблено. Отже, по факту половину земель громади недоотримають. Тому ці громади будуть не спроможні, адже завод там ніхто не збудує, а зиску від землі у них буде мізер.

Повторюсь, така ситуація повсюди.

- Уточніть, хто стоїть за цією «схемою»? Хоча б кілька назв компаній назвіть…

- Міністр АПК Лещенко в ефірі програми «Свобода слова у Савіка Шустера» обіцяв про це сказати. Тож зачекаємо слів міністра. Щодо його розслідування, то вважаю це буде оприлюднено.

Я можу лише спиратися на офіційні дані, які надані обласною прокуратурою. Упродовж 2021 року під час здійснення представницьких повноважень щодо захисту інтересів держави пред’явлено позовів на суму 16,7 млн грн. щодо 98 га земель сільського господарського призначення.

За позовом прокуратури визнано незаконним та скасовано наказ ГУ Дерожгеокадастру в області визнано недійсним договір оренди ділянки 29 га вартістю 3,7 млн. грн., який зобов’язали повернути державі.

- Кілька років тому Вінниччину називали вотчиною Порошенка. Хто нині контролює область – «земельні» олігархи, кримінал, Гройсман, як очільник партії, що отримала найбільшу підтримку на місцевих виборах, чи хтось інший?

- Мова про кримінал вже не йдеться. Давайте я у вас запитаю, що таке «контролює»? Контролювати всі люблять. Якщо мова йде про рішення, то ті, що приймає облрада, то, звісно, у «УСГ» є більшість. Є великі підприємства Порошенка, які працюють в області. Обласна державна адміністрація приймає рішення у частині, які є повноваження надані чинним законодавством.

Так, в облради є функція контролю, але тут треба більше не контролювати, а допомагати громадам.

 

Ігор Заіковатий

17 червня, 2021