«Революція» по-іванівськи: в селі на Вінниччині відкрили дитяче-спортивний комплекс, якому можуть заздрити міста

Новини Вінниці / «Революція» по-іванівськи: в селі на Вінниччині відкрили дитяче-спортивний комплекс, якому можуть заздрити міста

На День Незалежності у селі Іванів Калинівського району урочисто відкрили спортивний майданчик для ігрових видів спорту, дитячий майданчик у формі корабля, а також сквер з фонтаном. За словами голови Іванівської ОТГ Михайла Куліка, за 10 місяців після створення об’єднаної громади на чотири села всі вони вражаюче змінилися.

На День Незалежності у селі Іванів Калинівського району урочисто відкрили спортивний комплекс для ігрових видів спорту, дитячий майданчик у формі корабля, а також сквер з фонтаном. За словами голови Іванівської ОТГ Михайла Куліка, за 10 місяців після створення об’єднаної громади на чотири села всі вони вражаюче змінилися.

Потужний старт молодої громади

Іванів є одним з найстаріших містечок Поділля. Датою його заснування вважається 1410 рік, коли розпочалося будівництво оборонного замку Адамом Мишкою, нащадки його стали Холоневськими з кінця XV сторіччя. До 1946 року населений пункт мав статус міста та називався Янів. Донедавна окрім великих розмірів 5-тисячний Іванів мало чим відрізнявся від більшості сіл Вінниччини.

Зі створенням ОТГ Іванів, Гущинці, Слобідка та Кам'яногірка почали стрімко змінюватися. Перше, що помічаєш, коли заїжджаєш у село – біла розмітка на дорогах та «лежачі поліцейські», а потім дізнаєшся, що новому очільнику насправді люди довіряють – як місцеві підприємці, які не жалкують грошей на розвиток сіл, так і пересічні селяни.

«Наша ОТГ – доволі молода. Від її створення пройшло лише 10 місяців. За цей термін, на мій погляд, навіть зроблено більше, ніж загалом за останніх 15 років. На інфраструктуру і соціальні об’єкти витрачено чимало коштів. Приміром, тільки у Гущинцях на асфальтування 1,3 км доріг вкладено 3 млн грн. Зробили капремонт двох вулиць. Ще ми виграли грант обласного конкурсу на утеплення школи, що дозволило витратити при умові співфінансування на школу 298 тисяч», - розповідає голова Іванівської ОТГ М. Кулик.

За словами очільника об’єднаної громади, розпочато реконструкцію школи І-ІІІ ступенів в Іванові. З бюджету громади виділено 1 млн грн. До 1 вересня роботи мають бути закінчені. Також за 260 тисяч гривень зроблено поточний ремонт у дитячому садочку.

«В черзі на садочок в Іванові стоять 46 дітей. Добудуємо два спальних приміщення, що дозволить влаштувати ще 10 діточок. Я думаю, що в наступному році вирішимо проблему з чергою. У сусідній Слобідці в 2019-му хочу розпочати капремонт школи з розширенням, де можна буде створили кілька дошкільних груп», - пояснює голова громади.    

У Слобідці зробили капремонт 1,2 км доріг за 1,5 млн грн., наданих з держбюджету на розвиток інфраструктури, і 1,1 млн допомоги місцевого фермерського господарства. На початку весни у невеличкій Кам'яногірці започаткували встановлення вуличного освітлення за 0,6 млн грн. Нині все село світле…

«Наразі плануємо розпочинати ремонт проблемної ділянки у 723 метрів дороги міжобласного значення, яка проходить через територію ОТГ і поєднує з Калинівкою і Уладівкою Літинського району. Кошти виділяються з обласного, районного та місцевого бюджетів. Там бруківка, яка покладена щонайменше півсторіччя тому», - зазначив Михайло Леонтійович.

Нова візитівка Іванова

Особливою гордістю Іванова стало спортивне містечко, яке урочисто відкрили 24 серпня. Очільник об’єднаної громади зазначає, що воно будувалося чотири місяці. З 3,8 мільйонів, які витрачено на спорудження поля зі штучним покриттям для міні-футболу, майданчику для гри у баскетбол, волейбол і теніс, а також ділянки із тренажерами, більшість зібрали місцеві підприємці та фермери.

«На цьому місці було стихійне звалище сміття. Я розпочав з того, що кинув клич усім разом його прибрати. Гадав, що вийдуть кілька десятків людей. Зібралися до двох сотень. Я був шокований. Потім допомагали будувати і дрібні підприємства, і потужні. Впевнений, що будемо залучати допомогу підприємців і до інших соціальних проектів», - наголошує голова.

Він пояснює, що захоплюється футболом і грає за аматорську команду. Якось іванівські футболісти змагалися у Вінниці на штучному газоні біля шкіл № 34 і 35. Вони по-доброму позаздрили тим, хто тренується на такому полі. Михайлу Кулику запам’яталися емоції односельців, тому при нагоді він і вирішив зробити подібний майданчик у рідному селі.

«Поруч зі спортивним майданчиком ми облаштували дитяче містечко з фонтаном – візитівкою села. А знаєте, чому саме дитячі атракції у формі корабля і з синім покриттям? Колись на цьому місці було озерце. От, ми й дали йому нібито друге життя», - пояснює очільник громади.

Дві думки про децентралізацію

В планах Михайла Кулика на осінь зробити у селах 21 майданчик для сміттєвих баків. Звісно, окрім бюджетних коштів, він збирається залучати інші «джерела». Так, контейнери громада закупить завдяки коштам з районного конкурсу проектів. Наразі в ОТГ шукають підрядника на облаштування майданчиків.

У майбутньому в Гущинцях очільник ОТГ планує перевести амбулаторії сімейного лікаря в інше приміщення.

«Вона розташована в одній будівлі з дитячим садочком. Це неправильно. Райспоживспілка безкоштовно передала на баланс приміщення магазину. Площа дозволяє при реконструкції розмістити амбулаторію. Таким чином збільшимо площі садочку», - очільник громади.

Він зізнається, що реалізації амбітним планам допомогла саме реформа, яка надала як повноваження, такі ресурс саме громаді.  

«Чесно зізнаюся, з початку я не вірив у децентралізацію, вважав, що людей знову обманюють. Був проти об’єднання. Але спробував балотуватися, люди висловили довіру. І ми почали працювати. Тепер бачимо результати. Тому зараз я перший, хто вдячний нашому уряду за таку реформу. Для порівняння до об’єднання бюджет двох сільських рад сягав 10 млн грн., а нині понад 40 мільйонів, і 7 млн ми можемо використовувати на розвиток громади», - підкреслив Михайло Кулик.

Олег Верлан

25 серпня, 2018