Решетування даху перед покриттям. Як зробити обрешітку своїми руками?

Новини Вінниці / Решетування даху перед покриттям. Як зробити обрешітку своїми руками?

Дах будинку має бути якісним і міцним. Він є не менш важливим, ніж фундамент чи несучі стіни. Адже його функція - надійно захищати будівлю від опадів, вітрів, різноманітних пошкоджень. Щоб дах не провисав на кроквах, покриття потрібно зробити надійним. Його виготовлення слід розпочати з обрешітки.

Дах будинку має бути якісним і міцним. Він є не менш важливим, ніж фундамент чи несучі стіни. Адже його функція - надійно захищати будівлю від опадів, вітрів, різноманітних пошкоджень. Щоб дах не провисав на кроквах, покриття потрібно зробити надійним. Його виготовлення слід розпочати з обрешітки.

Зазвичай вважають, що покрівля (шифер, бляха чи черепиця) опирається своєю вагою на крокви і найбільше навантаження припадає саме на них. Тому на решетуванні деякі господарі дозволяють собі зекономити. Це рішення немудре і помилкове, і в недалекому майбутньому воно обернеться великими проблемами, адже вагу покрівлі несе на собі саме обрешітка. Якщо вона дешева чи неякісна, або зроблена як-небудь, то з часом дах піде хвилями, провисне або взагалі завалиться.

Обрешітка - один із найголовніших елементів, основа для покрівельного матеріалу. Виготовленням решетування для даху займаються спеціалісти, майстри, адже робота складна і вимагає певних вмінь і навичок. Проте, якщо ви вмієте працювати з деревом і дошками, то зробити обрешітку можна і своїми руками. В цій статті ми розкриємо деякі особливості обробки деревини та правила установки решітки, ви дізнаєтесь, які інструменти та станки використовувати, і можете зайнятись решетуванням самостійно.

Зміст:

  • В чому заключається підготовчий етап перед решетуванням даху.
  • Які роботи виконує рейсмус при виготовленні обрешітки.
  • Які деревообробні станки будуть потрібні.
  • Які бувають види обрешітки.
  • Як решетування залежить від типу покрівлі.

Підготовка до решетування даху - що потрібно зробити

Перш, ніж розпочати основу під дах, виготовлення дошок, брусків, потрібно ретельно спроектувати обрешітку, продумати, де буде розміщуватися димохід, чи будуть встановлюватися мансардні вікна та в якій частині даху, врахувати особливості розташування різних елементів – снігозбирачів, антени, флюгера. Якщо дах будинку має незвичну форму (зараз дуже модно стало виготовляти дахи незвичної конструкції з плоскими частинами, які гармонійно поєднуються з вигадливими шпилями), також потрібно продумати все до найменших дрібниць. Є ще один момент, який впливає на розміщення та виготовлення обрешітки. У деяких місцях даху, де діє підвищене навантаження, лати виготовлюються посилено, з використанням міцнішого та витривалішого матеріалу. Також потрібно розрахувати можливе навантаження на обрешітку, для розрахунку можливого навантаження застосовується спеціальна техніка – БніП, який показує тиск вітру, шари снігу.

Після того, як проектування обрешітки буде завершено, потрібно приступати до наступного етапу – виготовлення дошок, де застосовуються різні деревообробні верстати, серед яких найбільш використовуваним є рейсмус. Ознайомитись з якісними і функціональними рейсмусовими станками можна за посиланням https://storgom.ua/reismusy.html.

Виготовлення основи покриття – обрешітки: які станки використовуються

На першому етапі виготовлення обрешітки використовується рейсмусовий верстат, основне призначення якого – зробити розмір оброблюваної заготовки однаковим. Одна грань обробляється на фуганку, інша грань повинна бути такою самою. Тобто, рейсмусовий станок по дереву робить заготовку рівною. Рейсмусовий верстат – стіл, який складається з двох частин: одна відповідає за подачу заготовки, інша – за приймання. Швидкість подачі матеріалу впливає на ефективність роботи та якість обробки. Між цими двома частинами відбувається обертання ножового вала, який і розрізає дерево на потрібні розміри. Основний критерій вибору – потужність двигуна, від якого максимальна глибина стругання. Наприклад, двигун невеликої потужності не зможе зняти більше 2 мм стружки, це може призвести до перевантаження та перегріву.

Для обробки деревини з метою виготовлення якісних дошок для обрешітки використовують і інші станки. Щоб зробити поверхню матеріалу гладкою, знадобиться стругальний станок. Головна перевага – точність куту нахилу, яку задає спеціальна направляюча планка.

На першому етапі також знадобляться фугувальні станки – односторонні для обробки заготовки лише з одного боку, та двосторонні./p>

Бувають такі випадки, коли за один прохід заготовка не вийшла потрібного розміру, поверхня стала не ідеально гладкою. В таких ситуаціях можна повторно обробити дошку або брус.

Існують також станки два в одному – фугувально-рейсмусовий станок, основні характеристики котрого:

  • потужність;
  • характеристики ріжучого елементу;
  • глибина стругання.

Потужність залежить від об’єму робіт: чим об’єм більший, тим потужніший двигун повинен використовуватися.

На якість обробки дерева впливає частота обертів ножового валу. Регулювання швидкості обертання відбувається в залежності від типу оброблюваного матеріалу.

Як було сказано вище, глибина стругання залежить від потужності двигуна, а ширина стругання – від товщини заготовки.

Види обрешітки

Обрешітка – це, по суті, обрізні дошки чи бруски, які набиваються перпендикулярно. Результат облаштування обрешітки – навантаження від покрівлі буде розподілятися на кроквяні ноги, які тиснуть на стіни будівлі.

Для виготовлення обрешітки найчастіше використовують бруски розміром 50х50, дошки, фанеру або металеві профілі. Розмір дошки, яку використовують для обрешітки, повинен сягати від 7 до 15 см в довжину, від 2 до 3 см товщиною, при цьому вони повинні бути ідеально висушеними, мати ідеальну геометрію.

Фанеру або ДСП використовують для суцільної основи. Робоча поверхня у цих матеріалів гладка, що дає можливість монтувати на них м’які та гнучкі покрівельні матеріали.

Металевий вид обрешітки використовується для даху великої площі довжиною більше за 6 см. Такий тип даху може з легкістю витримати великі навантаження та прослужити довго.

За способом укладання обрешітка буває суцільною або розрідженою. Розріджена обрешітка має жорстку дахову підставу, встановлюється під жорсткі покрівельні матеріали невеликих розмірів, в якості покриття використовуються бітумні, мідні, сталеві та алюмінієві плити. Суцільна обрешітка використовується в якості основи напівжорстких покрівельних матеріалів.

Як облаштувати обрешітку для різних типів покрівель

Термін служби покрівельного покриття залежить в першу чергу від монтажу покрівельного покриття.

Решетування даху залежить від того, який покрівельний матеріал буде використовуватися:

  1. Шифер. Для цього типу покрівельного матеріалу потрібно використовувати азбестоцементні листи, які складаються з брусів. Максимальна товщина заготовки, яка укладається на розріджену обрешітку – 6 см. Крок повинен знаходитися одразу на трьох брусках. Щоб шифер добре приставав до обрешітки, товщина найпершого бруска повинна бути трохи більшою за товщину шиферу.
  2. Єврошифер. В залежності від того, під яким кутом знаходиться покрівля, обрешітка може бути як суцільною, так і розрідженою, оскільки листи євро шиферу, на відміну від звичайного шиферу, прогинаються під вагою.
  3. Керамопласт – для обрешітки використовуються дошки. Ширина заготовки сягає 150 мм, товщина – не менш, ніж 25 мм. Крок решітки по осям, незалежно від кута нахилу даху, складає 380 мм, відстань між першою та другою решіткою складає 280 мм.
  4. Під профільні металеві листи підходить дерев’яна, металева обрешітка. Решетування виготовляється із дерев’яного бруса 40х50 або обрізної дошка 30х100 мм товщиною до 20 мм.
  5. Натуральна черепиця. Перетин обрешітки під натуральну керамічну або цементно-піщану черепицю залежить від розміру крокв. Якщо крокви з проміжком до 75 см, використовуються бруски розміром 30х50 мм. Для кроку більше за 90 см використовуються бруски 40х50 мм. При кроці крокв до 110 см потрібні великі бруски розміром 40х60 або 50х50 мм.
  6. Під дерев’яну покрівлю в якості обрешітки використовують гонт. Це дощечки невеликих розмірів, виготовлені із кедра або модрини. Для їх обробки використовується метод кромки або розпилу.

Решетування даху можна замовити в будь-якій майстерні України, є бригади майстрів, які роблять все швидко і якісно. Але знаючи усі нюанси виготовлення основи для покрівлі, ви можете наважитись на самостійну роботу. З функціональними деревообробними станками (рейсмус, стругальний, фугувальний) цей вид роботи стає дуже легким і зрозумілим, і зробити хорошу обрешітку не буде надто важко.

admin

31 серпня, 2020