Реконструкція Батозької: у Вінницькій міськраді відповіли на претензії прокуратури

Новини Вінниці / Реконструкція Батозької: у Вінницькій міськраді відповіли на претензії прокуратури

У Вінницькій обласній прокуратурі знайшли порушення у проведенні тендеру та безпосередньо реконструкції вулиці Батозької. Ба більше ініціювали замороження робіт. У Вінницькій міськраді акцентували увагу саме на тому, що суд не заборонив будівництво.

Нагадаємо, 26 грудня у Вінницькій обласній прокуратурі опублікували інформацію щодо низки виявлених на різних стадіях порушень при проведенні тендеру та реконструкції вулиці у 2021 році, а також про намагання заблокувати роботи підрядником.    

Через декілька годин у міськраді відповіли доволі стримано, зазначивши, що «заявником (суду) не наведено обґрунтованих мотивів та доказів, на підставі яких суд міг би дійти висновку щодо співмірності обраного заявником заходу забезпечення позову, а також доцільності термінового забезпечення позову».

«Господарським судом Вінницької області ухвалою від 15.09.2022 року у справі №902/828/22, яка залишена без змін згідно з постановою Північно-Західного апеляційного господарського суду від 22.11.22 року, відмовлено у задоволенні заяви Заступника керівника Вінницької окружної прокуратури про забезпечення позову до Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.

У постанові Північно-Західного апеляційного господарського суду від 22.11.22 року суд зазначив, що оскільки спір у справі не вирішується по суті, діє презумпція правомірності правочину, отже, відсутні обґрунтовані підстави для заборони відповідачам як сторонам Договору на виконання робіт від 29.10.2021 №280 виконувати умови такого договору.

Наразі справа по суті перебуває на розгляді у Господарському суді Вінницької області.

Департаментом комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради подано заперечення на позов.

Наведені у позові доводи щодо виявлених порушень спростовуються фактичними обставинами справи та положеннями чинного законодавства України, умовами тендерної документації, результатами виконання робіт, а тому відсутні належні та допустимі докази, які підтверджують порушення Відповідачем законодавства про публічні закупівлі», - йдеться у повідомленні мерії.

Якою є позиція редакції? Це чудово, що прокуратуру зацікавили «тонкощі» реконструкції. Нехай із запізненням, але варто перевіряти. Проте якщо заблокувати виконання робіт, то Вінниця, зважаючи на судову тяганину, може втратити вулицю – у буквальному сенсі – на кілька років. Тож краще доробляти дорогу, а якщо будуть винні – то відповідатимуть за порушення у суді. Бо блокуванням можна зупинити будь-який процес, а от відновлювати його складніше.