«Рейкова війна»: що відомо про безстрашних білоруських партизан

Новини Вінниці / «Рейкова війна»: що відомо про безстрашних білоруських партизан

З 27 лютого в Білорусі триває «рейкова війна». Білоруси у прикордонних з Україною районах країни влаштовують диверсії на залізничних коліях, щоб завадити російським військам доставляти техніку до зони бойових дій. Вчора 6 квітня стало відомо про затримання з використанням вогнепальної зброї трьох «партизан» в Осиповичському районі Гомельської області. Одному із затриманих прострілили коліна.

Видання «Белсат» спробувало зібрати всю відому інформацію про заарештованих білорусів.

Поняття «рейкова війна» в середині ХХ століття стало особливим брендом Білорусі, який вказував на партизанський досвід часів Другої світової. У піснях, книгах і навіть назвах вулиць та залізничних станцій радянська влада прагнула зберегти, а іноді перетворити на міф пам'ять про білоруських партизанів.

Одним із легендарних підпільників того часу став Костянтин Заслонов, убитий у 1942-му році бійцями російської національної народної армії, сформованої з росіян, взятих нацистами в полон на початку війни.

На жаль, через 80 років після Заслонова білорусам знову довелося переймати історичний досвід партизанської діяльності на залізниці. На заклик об'єднання ByPol ​​білоруси стали масово псувати та знищувати електронне обладнання залізничних колій, щоб зупинити ешелони російської військової техніки, яка йшла безпосередньо через Білорусь до України.

Член Білоруського об'єднання колишніх силовиків ByPol ​​Олександр Азаров зазначає, що за останній місяць була пошкоджена інфраструктура як мінімум на чотирьох залізничних перегонах та трьох залізничних пунктах зупинки. За словами Азарова, диверсії проводять учасники плану «Перамога»:

«У нас є підтверджених десь 10 акцій, які були проведені з кінця лютого до теперішнього часу. Ресурс наш не вичерпаний, людей наших не затримано. І вони готові продовжувати, і ми продовжуватимемо далі допомагати нашим українським колегам у боротьбі з російською окупацією», - зазначив Азаров.

За місяць протистояння стало відомо про арешт кількох десятків білорусів, які, за словами співробітників силових відомств, брали участь у псуванні залізничного полотна та спеціального електрообладнання. Через часті випадки диверсій на залізниці державні структури Білорусі виставили збройні патрулі. Силовикам дозволили стріляти по цивільним, адже у МВС РБ «всі дії пошкодження на залізниці» кваліфікують як тероризм.

Вчора стало відомо про затримання трьох жителів Бобруйська Могилевської області. Чоловікам інкримінують «підготовку терористичних дій». Усім загрожує до 15 років ув'язнення. Провладні пропагандисти зазначають, що один із «партизан» перебуває у важкому стані.

До речі, двоє з затриманих – колишні міліціонери. Приміром, після звільнення з міліції 27-річний Володимир Авранцев працював фізруком у місцевій школі №35, а також інструктором у фітнес-клубі. А 21 лютого, буквально за три дні до початку війни, він став чемпіоном Білорусі з греплінгу (вид боротьби із використанням захоплень).

Його колега 28-річний Дмитрій Клімов після закінчення роботи в органах зайнявся роботою у таксі, а з 2021 року став регіональним представником у Бобруйску білоруської служби таксі «7204». За інформацією з інтерв'ю місцевому порталу bobr.by, Климов дбав про надання робочих місць для жителів Бобруйска, які могли б заробити гроші, не їдучи з міста.

Разом із Климовим водієм працював 28-річний Євген Мінкевич. Він зник уночі 30 березня після того, як виїхав на машині у невідомому напрямку. Колишній спортсмен, кулінар… Саме його тяжко поранили.

За інформацією телеграм-каналу залізничників, 30 березня на перегоні Савичі-Березіна (дільниця Осиповичі – Гомель) поблизу зупинкового пункту «Бабине» було розкрито релейні шафи, одну з них встигли підпалити. Водночас у лісосмузі неподалік була патрульна група з внутрішніх військ, яка відкрила по партизанах вогонь із бойової зброї.

Нагадаємо про основні події «рейкової війни» у Білорусі:

26-27 лютого відбулися перші партизанські акції на перегоні Верхи – Верейці, а також біля станції «Борисів» було знято пристрої сигналізації, централізації та блокування.

28 лютого на зупинковому пункті «Синява» біля Стовпців знищили релейну шафу, а на перегоні Могилів-2 – Буйничі закоротили рейковий ланцюг дроту.

1 березня на території Могилевської, Гомельської та Мінської областей зафіксовано три факти знищення сигнального обладнання та блокування залізничного руху.

2 березня кіберпартизани влаштували другу кібератаку та зупинили рух військ.

2 березня заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Казакевич заявив, що «будь-які дії» щодо залізниці тепер кваліфікуватимуться як акти тероризму.

3 березня позицію про визнання терористами всіх «рейкових партизанів» підтвердила Генеральна прокуратура.

6 березня затримали 49-річного мешканця Вітебська, який нібито з однодумцями планував пошкодити програмно-апаратне обладнання.

15 березня зіпсували релейну шафу СЦБ на перегоні Доманово – Лісове.

16 березня – на перегоні Фаринова-Загаття.

17 березня Комітет державної безпеки оголосив про затримання двох мешканців Мозиря: 34-річного Сергія Плешкуна та 44-річного Юрія Сельвіча.

19 березня залізничні колії на півдні Білорусі стали охороняти спецназівці з в/ч 3214, яким дозволили використати вогнепальну зброю.

21 березня стало відомо, що в Орші за ушкодження колії затримали місцевого залізничника.

25 березня дві релейні шафи спалили на перегоні Борисів – Новосади.

28 березня було спалено дві релейні шафи між зупинкою «Радянська» та станцією «Верейці».

30 березня у Білорусі за «рейкову війну» затримали понад 30 залізничників.

31 березня ByPol ​​підтвердив, що диверсії на залізниці влаштовують учасники плану «Перамога».

Олег Верлан

7 квітня, 2022