Рейкова війна. Білоруські партизани пошкодили залізницю, аби російська військова техніка не йшла до України

Новини Вінниці / Рейкова війна. Білоруські партизани пошкодили залізницю, аби російська військова техніка не йшла до України

Виїзд білоруських дипломатів значно збільшує шанси того, що Олександр Лукашенко накаже своїй армії перетинати український кордон. У той же час залізницею з боку Білорусі вже не можуть дістатися до України російські ешелони з військовою технікою та живою силою.

Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін без уточнення деталей заявив, що залізничне сполучення між Україною та Білоруссю, яким раніше окупанти відправляли військові ешелони, вже не працює. Колії перебувають у непридатному стані з певного моменту війни.

«Я вірю, що серед білорусів, а особливо серед білоруських залізничників ще залишились чесні люди, і я б не хотів їх підставляти», - повідомив Камишін.

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко відзначив участь білоруських партизанів.

«Також хотів би відзначити білоруський напрямок. Нам на допомогу прийшли білоруські партизани. Там з’явилися партизани, які по суті вивели з ладу залізничне сполучення, яке веде до території України», - зазначив Денисенко.

Нагадаємо, 18 березня стало відомо, що на залізничній станції Мулярівка Гомельської області Білорусі розвантажують російську військову техніку. Втрутились білоруські партизани. Вони розібрали рейки ділянки, що унеможливлює транспортування. Хоча білоруські військові патрулюють колії.

Зазначимо, партизанський рух розпочався там наприкінці лютого. Так, білоруське ініціативне угрупування BYPOL, створене для протидії режиму Лукашенка, пошкодило роботу головної залізниці Білорусі БелЖД ще три тижні тому.

«У рамках підготовчої частини реалізації плану «Перамога» BYPOL здійснив спецоперації на БелЖД з фізичного приведення в непридатність шляхів-сполучень для призупинення руху ешелонів до української кордону», – йдеться в повідомленні угрупування в Телеграм-каналі.

«Акції здійснені із солідарності з українським народом і з метою надання йому дієвої допомоги у війні проти російського агресора. У результаті фізично пошкоджені пристрої сигналізації, централізації та блокування, а також контактна мережа. Частина обладнання не підлягає відновленню. Паралізовано рух на кількох ділянках дороги», – повідомили в BYPOL.

Цю інформацію підтвердили в БелЖД.

«Білоруську залізницю переведено на ручний режим роботи. Диспетчерську централізацію «Неман» виведено з ладу. Супутнє програмне забезпечення не працює. Надходить інформація, що Мінський і Оршанський вузол паралізований», – написали в компанії.

Олег Верлан

20 березня, 2022