Разом з «Москвою» потонула ядерна зброя? В Росії дотримуються тиші на цю тему

Новини Вінниці / Разом з «Москвою» потонула ядерна зброя? В Росії дотримуються тиші на цю тему

Чи затонула ядерна зброя разом з ракетним крейсером «Москва»? У ЗМІ добу тому вперше почали писати про те, що флагман російського Чорноморського флоту міг мати такі боєголовки, однак, за цей час ніхто у міноборони РФ навіть не спробував заперечити чи сказати про порятунок такого класу озброєння. Чи означає мовчання росіян, що тему краще не озвучувати, а для остраху кримчан, вони ж більш ніж обізнані у ситуації, є всі підстави?..

За повідомленням Defense Express, «Москва» мала на озброєнні протикорабельні ракети П-1000 «Вулкан», яких на кораблі 16 одиниць. І кожна з них може бути оснащена ядерною бойовою частиною потужністю 350 кт або звичайною 500-кг фугасно-кумулятивною. Питання у тому, чи перебувають на кораблі ядерні боєприпаси завжди, або їх завантажують лише по спеціальному окремому розпорядженню?

Видання опитало фахівців, включно із конструкторами та морськими офіцерами, які одностайно та незалежно один від одного дали наступну відповідь: існує реальна можливість того, що на ураженому флагмані Чорноморського флоту РФ могли бути ядерні боєприпаси.

«Окрім ракет П-1000 «Вулкан» на ракетному крейсері «Москва» може знаходитись і інша ядерна зброя. Це зенітна ракета для комплексу «Форт», морської версії С-300, із так званою «спеціальною бойовою частиною». Декілька таких ракет, за часи СРСР, штатно входили у боєкомплект з 64 ракет для цього зенітного ракетного комплексу», - пише видання.

Фахівці запевняють, що для паніки немає підстав, адже зараз на дні морів та океанів лежить, орієнтовно, 10 реакторів, до 11 ядерних торпед, до 19 балістичних ракет з ядерними частинами та декілька ядерних авіаційних бомб. Більшість з всього цього - наслідки аварій на флоті СРСР у 1960-80-х роках.

Проте ризик завжди існує. Панічні настрої на анексованій території присутні, а мовчання Москви щодо боєголовок лише підтверджує найгірші припущення.

У той же час блогери зазначають, що вчора, коли у РФ офіційно заявили про потоплення крейсеру, Крим на спецбортах залишили непересічні росіяни. На півострові навіть можуть прийняти рішення про евакуації – привід немає значення – органів управління.

Олег Верлан

15 квітня, 2022