Ранковий ракетний удар по українським містам: атака була спрямована на цивільне населення

Новини Вінниці / Ранковий ракетний удар по українським містам: атака була спрямована на цивільне населення

Сьогодні, 23 січня, вранці Росія масовано атакувала Україну ракетами зі стратегічної авіації. Під ударом опинився Київ, Харків та Павлоград. Наразі вже відомо про шістьох загиблих і понад 40 постраждалих. У містах сталися пожежі та є руйнування.

Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ,  ворог застосував крилаті, балістичні, авіаційні та зенітні керовані ракети.

«Усього протягом ночі зафіксовано 41 засіб повітряного нападу противника, більшість випущених ракет тих типів, що атакують по балістичній траєкторії:

  • 4 зенітні керовані ракети С-300/С-400 з Бєлгородської обл. – у напрямку Харківщини;
  • 15 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 із шести стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (район пусків – Енгельс, рф.);
  • 8 ракет Х-22 із бомбардувальників Ту-22М3 з Брянська та Орловська обл. – у напрямку Харківщини та Сумщини;
  • 12 балістичних ракет «Іскандер-М» (район пусків – Бєлгородська та Воронезька обл.)
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків Су-34 (район пусків – Белгородська область – рф)», - йдеться у повідомленні.

В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із ППО Сил оборони знищено 21 ракету:

  • 15 крилатих ракет Х-101/х-555/Х-55;
  • 5 балістичних ракет «Іскандер-М»
  • керовану авіаційну ракету Х-59.

У бік Києва росіяни по різним траєкторіям, зокрема через Вінниччину, запустили близько 20 ракет. У місцевій МВА запевняють, що вони були уражені, але уламки впали у різних районах.

Начальник КМВА Сергій Попко повідомив, що у столиці одна людина загинула, чотири отримали поранення, переважно мінно-вибухові травми. Мер Віталій Кличко зазначив, що у Святошинському районі палає будівля та легкові авто, зафіксоване загоряння в кількох квартирах житлового будинку в Соломʼянському районі. А у Печерському районі є влучання в нежитлову будівлю.

«У житловому будинку в Святошинському районі в одній з квартир виявили нездетоновану бойову частину ракету. Відбувається евакуація людей з будинку», - зазначив очільник міста.

За словами Кличка, внаслідок російської атаки постраждали 9 людей, зокрема, 13-річний хлопчик. Більшість з них у Солом’янському районі. Шістьох людей госпіталізували.

Столиця була атакована комбінованим ударом. Спочатку були запущені крилаті ракети Х-101, Х-555 з району Каспійського моря. Потім, ймовірно, балістика.

У Харкові прильоти були у мікрорайонах Жуковського та Салтівці (Героїв Труда).  

«Кількість поранених у Харкові зросла до 42 осіб. Серед них четверо дітей, їхній стан середньої важкості», - розповів глава ОВА Олег Синєгубов.

Загинуло три людини. Внаслідок російського обстрілу Харкова зруйновано під'їзд житлового будинку, під завалами перебувають люди. 

Як зазначив мер Харкова Ігор Терехов, через удар по місту постраждали 30 житлових будинків, вибито біля тисячи вікон.

«У 20 будинках вимушені були відключити опалення. У 14 відключено електрику, у 12-ти газопостачання», - додав він, зазначивши, що людям надається вся необхідна допомога, в тому числі розгортаються три пункти обігріву.

Внаслідок атаки по Павлограду одна людина загинула, одна - травмована.

Олег Верлан

23 січня, 2024