Ракетний удар по Польщі «спишуть» на помилку. У Вашингтоні шукають шляхи до перемир’я з росіянами

Новини Вінниці / Ракетний удар по Польщі «спишуть» на помилку. У Вашингтоні шукають шляхи до перемир’я з росіянами

В українських ЗМІ інформації про падання двох ракет у Польщі приділяють уваги не менше, ніж 85-и на українську територію. У світі ситуація з Пшеводувом затьмарила рекордний удар по Україні. Попри реакцію Варшави у Вашингтоні не схильні роздмухувати скандал, адже не бажають втягування у конфлікт з Росією та намагаються відшукати шляхи до примирення.

Нагадаємо, учора, 15 листопада, поки росіяни закидали Київ ракетами, президент Зеленський зустрічався з директором ЦРУ Вільямом Бернсом. А він прибув до української столиці з Туреччини.

Про це пише The Washington Post.

Перед візитом до Києва Бернс в Анкарі зустрівся з директором служби зовнішньої розвідки Росії Наришкіним. Хоча деталі перемовин не розголошуються, ймовірно, вони стосувались подальших подій, зокрема «напруження стосунків» між США і РФ.

Якщо у Вашингтоні йдуть на такі діалоги, то хочуть зберегти у Кремлі Путіна, стурбовані, що наступник може бути більш агресивним.

Тому не дивно, що після заяви президента Польщі Анджея Дуди про «російські ракети», агентство Associated Press миттю знайшло фахівців, які припустили, що на польську територію впали ракети ППО України. Штати не збираються згадувати колективну безпеку через дрібниці та вв’язуватися у війну.  

Так, для балансу, AP зазначає, що ця інформація суперечить іншому анонімному коментарю також зі США про те, що саме російські ракети «перетинали кордон» Польщі. Хоча оголошено про розслідування, але президент США Джо Байден вже назвав «малоймовірним» те, що ракета, падіння якої призвела до вибухів, руйнувань та загибелі людей у Польщі, була випущена з Росії.

Отже, у Вашингтоні вигідніше все списати на «помилку» українців. Через «хитання» у Кремлі та ризик усунення Путіна із заміною його на більш радикального політика ескалацію вважають не на часі.

Олег Верлан

16 листопада, 2022