Рада погодила угоду про позику з ЄІБ, яка дозволить Вінниці придбати 40 нових тролейбусів

Новини Вінниці / Рада погодила угоду про позику з ЄІБ, яка дозволить Вінниці придбати 40 нових тролейбусів

Верховна Рада 17 лютого ратифікувала Фінансову угоду «Міський громадський транспорт України ІІ» між Україною та Європейським інвестиційним банком щодо позики у 200 млн євро на розвиток міського громадського електротранспорту у 18 містах-учасників проекту.

У рамках угоди передбачено надання Україні позики на закупівлю 20 трамваїв, 264 тролейбусів та 65 електробусів. Найбільше отримає Хмельницький (60 тролейбусів), Вінниця (40 тролейбусів та 10 електробусів у комплекті з 5 зарядними станціями), Черкаси (45 тролейбусів), Тернопіль (30 тролейбусів), Луцьк (30 тролейбусів) та Одеса (30 тролейбусів). Також передбачається будівництво та модернізація трамвайних і тролейбусних ліній у Черкасах, Білій Церкві, Кам’янському, Дніпрі, Львові, Кременчуці та Запоріжжі. 

Отже, Вінниця за цією програмою планує придбати 40 тролейбусів і 10 електробусів у комплекті з 5 зарядними станціями. Загальна сума - 13,6 млн євро в межах фінансування ЄІБ.

Це дозволить більш ніж на третину оновити рухомий склад більш комфортним тролейбусами. А попит на електробуси у місті шалений.

Зазначимо, «Міський громадський транспорт ІІ» передбачатиме закупівлю виключно електричного громадського транспорту – трамваїв, тролейбусів, електробусів, вагонів метро, а також будівництво та оновлення трамвайних і тролейбусних ліній, заміну тягових підстанцій. У листопаді 2021-го уряд погодив угоду, тепер – і парламент.  

Олег Верлан

18 лютого, 2022