Питання 16 мільйонів, через що частину Вінниці залишили без води. «Підводні камені» влади і монополістів

Новини Вінниці / Питання 16 мільйонів, через що частину Вінниці залишили без води. «Підводні камені» влади і монополістів

Оскільки ТОВ «Енера Вінниця» не отримав авансового платежу за лютий у розмірі 16 млн грн., то починаючи з 11 лютого споріднені «Вінницькі електромережі» вимикали насосні станції, які забезпечують водопостачання. Першими відчули незручності лікарні на Старому місті та багатоповерхівки. А зранку 12 лютого ризик залишитися без воді став актуальним для жителів більшості мікрорайонів правобережної частини міста – від Вишеньки до Поділля.

Оскільки ТОВ «Енера Вінниця» не отримав авансового платежу за лютий у розмірі 16 млн грн., то починаючи з 11 лютого споріднені «Вінницькі електромережі» вимкнули насосні станції, які забезпечують водопостачання. Першими відчули незручності лікарні на Старому місті та багатоповерхівки. А зранку 12 лютого ризик залишитися без воді став актуальним для жителів більшості мікрорайонів правобережної частини міста – від Вишеньки до Поділля.

За «посухою» у вінницьких мережах містянам відключать тепло

Протягом 12 лютого не вщухають пристрасті відносно того, хто ж винен у відключенні насосних станцій ІІІ підйому «Старе місто» і «Вишенька», а також і станцій ІІ підйому. Якщо енергетики посилюватимуть «тиск на зашморг» комунального «Вінницяоблводоканалу», то без води залишаться більше десятка лікарень, кілька десятків шкіл і більше половини дитячих садків. Попередньо «посуху» у кранах спостерігатимуть жителі не тільки Старого міста, а й Вишеньки, Слов’янки, Поділля, Сабарова і Пирогова. За рахунок перетоку із мережі у «посушливі» мікрорайони відчують зниження тиску щонайменше жителі «Свердловського» масиву та центру Вінниці.

Також слід нагадати, що за відсутністю холодної води на Вишенці зупиниться найбільший теплопостачальник міста – КР «Вінницяміськтеплоенерго». По-перше для підживлення котелень потрібна вода у великих обсягах. Якщо її немає, підприємство відмовиться від забезпечення гарячою водою та опаленням.

Авансом енергія дешевша, якщо є гроші

Про що кажуть у ТОВ «Енера Вінниця» відомо. Посилаючись на зміни до закону «Про електроенергію», енергетики вимагають 100%-ої передоплати за надану протягом місяця послугу. Такий варіант – як найбільш дешевий з трьох можливих – обрав раніше КП «Вінницяоблводоканал». Таким чином постачальник води мав би сплатити енергетикам 16 млн грн. авансом.

У комунальному підприємстві запевняють, що нещодавно погасили борги за січень і перерахували 1 мільйон гривень авансу. Більше не можуть, оскільки тариф для споживачів послуг не дозволяє мати вільні кошти – щоб платити авансом, а потім компенсувати витрати сумами від вінничан, які розраховуються «по факту», тобто за спожиту минулого місяця послугу. Тому усі опинилися у заручниках…

Як пише vajr.info, нещодавно на засіданні постійної комісії Вінницької обласної ради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження обговорювалося бажання ТОВ «Енера Вінниця» розірвати договірні відносини з «Вінницяоблводоканалом» через борги останнього.

«Попередня оплата є найбільш дешевою пропозицією, яку може надати постачальна компанія. Але аванс за лютий не проплачено, тому вінницький водоканал отримав попередження на відключення», - попередила представниця ТОВ «Енера Вінниця» Галина Пістружак депутатів та менеджмент підприємства.

«Винницяоблводоканал» дивиться на міськраду

Голова комісії Андрій Ковальов вказав, що зупинка «може призвести до соціальної напруги та можливої екологічної катастрофи, бо неробочий облводоканал — це бомба».

Директор КП «Вінницяоблводоканал» Олександр Чернятинський зазначив, що причина боргів минулих періодів — економічна необґрунтованість фактичного тарифу. Він лише на 60% покриває витрати. Не відповідають закладеним у тарифі ціна на електроенергію, реагенти, витрати на сплату податків і виплату зарплат.

«Передоплати в нас тариф не передбачає, – зазначив керівник комунального підприємства. – Передбачає лише оплату по факту споживання. І взагалі тариф на сьогоднішній день економічно необґрунтований. Комісія (НКРЕКП — авт.) ігнорує коригування тарифів. Така проблема в більшості міст України, але в них є допомога від місцевих органів самоврядування. В тому числі, від міських рад, на погашення оцієї різниці, яка виникає між тарифом по воді і тим, який виникає по електроенергії. Доки не буде врегульовано тариф, нам потрібно покривати різницю між фактичним тарифом і ціною на електроенергію. В місяць це близько трьох мільйонів гривень».

У мерії нагадують про обласне підпорядкування

Також слід додати, що хоча 95% послуг КП «Вінницяоблводоканал» надає жителям обласного центру, підприємство залишається в обласному підпорядкуванні. Протягом кількох років на сесії облради піднімали питання про передачу його Вінницькій міськраді. Такий підхід є логічним. Але ініціатива ніколи не мала підтримки більшості депутатів. Чомусь… Не чутно і про велике бажання міськради «забрати» хронічно проблемне підприємство з величезними боргами, які почали утворюватися понад 10 років тому.

Саме через це виникає патова ситуація. Формально влада міста немає впливу на ситуацію з «Вінницяоблводоканалом». Коли скарги вінничан набули масовий характер, на сайті міськраді опублікували реліз, де пояснили, що «в результаті конфлікту між ТОВ «Енера Вінниця» та підприємством обласного підпорядкування «Вінницяоблводоканал» страждають кінцеві споживачі – пересічні  вінничани», а «припинення подачі води» назвали «неприпустимим»!

 «Згідно з чинним законодавством у Вінницької міської ради відсутні правові механізми вирішення фінансових питань будь-яких підприємств обласного підпорядкування за рахунок міського бюджету. Оскільки КП «Вінницяоблводоканал» підпорядковується обласній раді – органи місцевого самоврядування міста Вінниці не мають повноважень втручатись у фінансову діяльність підприємства та відрегулювати його управлінську функцію для вирішення питань розрахунків із іншими структурами», - йдеться у повідомленні міськради.

Варіанти виходу

У ТОВ «Енера Вінниця» зазначають, що «Вінницяоблводоканал» має вибір. Можна відмовитися від відносно дешевого «авансового» тарифу і платити «по факту», але дорожче. Енергетики готові на такі умови, якщо комунальники погодяться. Також вони хочуть отримувати і борги минулих періодів. Фактично вони змушують постачальників води виплачувати десятки мільйонів гривень, що накопичувалися десятиріччями, і дати згоду на виконання плану погашення.

Зауважимо, що «Вінницяоблводоканал» налаштовують на «боргову яму», а вимикання станцій – це попереджувальна акція. Що цікаво перед виборами. Мабуть, це комусь вигідно?

Нагадаємо, що кінцевим бенефіціарним власником ПАТ «Вінницяобленерго» і дочірніх компаній через низку фірм є Максим Марков. Його називають людиною україно-російського олігарха Костянтина Григоришина, який проживав довгий час у Москві. Певна соціальна напруга у Вінниці не заважатиме бізнесмену.  

Недавно у вінничан були певні складнощі з постачальником блакитного палива, який належить відомому українсько-російському бізнесмену Дмитру Фірташу. У ПАО «Вінницягаз» почали нараховувати більші обсяги споживання і оплату тим, в кого житло не обладнане лічильниками. Теж перед виборами. Норми газовиків скасували постановою уряду, але осад залишився. Дивні співпадіння...