Письменниця з Вінниці Наталія Доляк отримала визнання конкурсу історичного оповідання

Новини Вінниці / Письменниця з Вінниці Наталія Доляк отримала визнання конкурсу історичного оповідання

Письменниця з Вінниці Наталка Доляк увійшла в «короткий список" конкурсу історичного оповідання ProМинуле. Твір, який зацікавив журі, називається «Дзиґа». В оповіданні описують події, які вдбувалися у Вінниці в 1929 році.

Письменниця з Вінниці Наталка Доляк увійшла в «короткий список» конкурсу історичного оповідання ProМинуле. Твір, який зацікавив журі, називається «Дзиґа». В оповіданні описують події, які вдбувалися у Вінниці в 1929 році.

Про це йдеться на сторінці ProМинуле - конкурс історичного оповідання

Авторка розповідає про те, як народилася тема твору, і що змусило її звернутися до такого жанру, як оповідання.

«Свого часу я написала два історичні романи, які вийшли друком. Після того зареклась братись за цей жанр. Бо дуже складно над ним працювати, а читачі часто-густо не оцінюють таку літературу. Тобто не цікавляться, не купують. Ще у мене є недописаний історичний роман (детектив) і дописаний (але я ним не задоволена) історичний роман про Леся Курбаса. Тобто хоч я й ніби відреклась від цього жанру, він мене не відпускає.

І тут я побачила у Фейсбуці допис, що триває конкурс історичного оповідання. Попередні два конкурси я якось проґавила. Думала, ось-ось щось напишу, але доки чухалась, вже оголошували короткі списки. Цього разу примусила себе написати. Тема мене привабила відразу. Бо я люблю своє місто й мені цікава його історія. Текст писався дивно. Спочатку, на чистому аркуші я написала назву «Дзиґа». І навіть ще не знала, як дія оповідання пов’яжеться з цим словом. Думала, дописавши, назву зміню. Для мене назва твору – це її тема, а останнє речення – ідея. Тому слово "дзиґа" диктувало мені сюжет).

Герой оповідання з’явився раніше, ще до написання «Дзиґи». Бо я надсилала на конкурс два тексти. Перший описував героя за 9 років до подій, що відбулись у «Дзизі». Тепер я думаю, що писатиму роман в новелах, дві з яких у мене вже є, завдячуючи ProМинулому», - розповідає Наталка Доляк.

Зазначимо, що в цьогорічному конкурсі історичного оповідання участь взяли більше сотні учасників, наймолодшому – 13 років, найстаршому – 79.

Твори надсилали і усієї України, в переліку міст: Київ, Вінниця, Харків, Львів, Суми, Охтирка, Житомир, Бровари, Підгороднє, Берлін, Кларксвіл, Кривий Ріг, Первомайськ, Запоріжжя, Бахмач, Умань, Біла Церква, Полтава, Дніпро, Кам’янець-Подільський, с.Томашівка, Луцьк, Шостка, Ніжин, Кременчук, Сміла, Одеса, Долина, Івано-Франківськ, Маріуполь, с. Орлянське, Хмельницький, Сосніка, Бердичів, Носівка, с. Велика Чернеччина, Рівне, Кропивницький, Чернівці, с. Ріп'янка, Миколаїв, Херсон, Здолбунів, Хорол.

Марина Карабай

11 травня, 2020