Путін втратив контроль над інфопростором Росії – ISW

Новини Вінниці / Путін втратив контроль над інфопростором Росії – ISW

В Інституті вивчення війни (ISW) дійшли до висновку, що президент Росії Владімір Путін втратив контроль над інформаційним простором у своїй країні. Що це означає? На кремлівській пропаганді, єдності навколо диктатора еліт, силовиках і надходженнях з продажу вуглеводнів трималась РФ. Схоже, Путін втрачає усі свої «стовпи».

У звіті ISW звернули уваг на слова речниці Міністерства закордонних справ Росії Марії Захарової.

«Кремль не може повторити сталінського підходу до створення сучасного аналога радянського інформбюро для централізованого контролю над внутрішнім інформаційним простором через боротьбу між кремлівськими «елітами», - сказала вона.

Аналітики вважають, що слова Захарової підтверджують попередні оцінки стосовно погіршення динаміки кремлівського режиму та контролю над російським інфорпростором, а також дають зрозуміти:

  • що в Кремлі точиться боротьба між ключовими членами найближчого оточення Путіна;
  • що з часом Путін значною мірою поступився російським інформаційним простором;
  • що Путін, очевидно, не в змозі вжити рішучих заходів для відновлення контролю над російським інформаційним простором.

У той же час російські війська не здійснили жодних підтверджених просувань у межах Бахмута 11 березня. Українські та російські джерела продовжують повідомляти про запеклі бої в місті, але бойовики групи «Вагнера», ймовірно, стають все більше затиснутими в міських промислових районах, таких як завод АЗОМ, і тому їм важко досягти значного просування вперед.

Засновник і фінансист групи «Вагнера» Євген Пригожин заявив, що у 2024 році балотуватиметься у президенти… України. Можна припустити, що це натяк росіянам «оберіть мене». Пригожин не схиблений, він розуміє, що у Бахмуті звертався до росіян.   

В ISW дадають, що він перетворить свою приватну армію на жорстку ідеологічну елітну військову організацію і розпочне нову хвилю вербування.

«Можливо, Пригожин намагається реструктурувати «Групу Вагнера» в жорстку ідеологічну елітну військову організацію, щоб відвести їй особливу роль серед російських військ в Україні, оскільки її колишня роль у забезпеченні виключно тактичних переваг зникає з імовірною кульмінацією «Групи Вагнера» навколо Бахмута», - припускають аналітики.

Олег Верлан

12 березня, 2023