Пташиний грип: на Вінниччині у Держпродспоживслужбі пояснили результати тотального обстеження

Новини Вінниці / Пташиний грип: на Вінниччині у Держпродспоживслужбі пояснили результати тотального обстеження

Згідно з офіційною інформацією ГУ Держпродспоживслужбі у Вінницькій області, після ліквідації поголів’я курей у ПП «Хутір», що у Немирівському районі, інших випадків на грип птиці не зареєстровано. Фахівці ретельно обстежили увесь район.

Згідно з офіційною інформацією ГУ Держпродспоживслужбі у Вінницькій області, після ліквідації поголів’я курей у ПП «Хутір», що у Немирівському районі, інших випадків захворюваності на грип птиці не зареєстровано. Фахівці ретельно обстежили увесь район.

Як зазначають у Головному управлінні, ще станом на ранок 23 січня 2020-го були ліквідовано 108 688 голів птиці (у ПП «Хутір» - 108 144 голів, у ТОВ «Немирів-Поділля» - 544 голови). До 27 січня проведено дезінфекцію дев’яти приміщень, де утримували птицю, трьох яйцекладів, територію господарств, а також приміщення, в якому раніше утримувались інші тварини.

До Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби направлено для дослідження на якість проведеної дезінфекції 140 зразків (змивів/відбитків), в тому числі: з пташників (двері, стіни, клітки, кормушки, яйцезбірники, поїлки) – 110, з яйцекладів – 20, з прилеглої території біля приміщень - 10.

В Немирівському районі у підприємців вилучено та утилізовано шляхом спалювання 38 804 яєць. 

Фахівцями проведеного клінічний огляд 28193 голів птиці в 1418 дворах 39 населених пунктів. Для проведення лабораторного контролю за грипом птиці, у Немирівському районі розроблено графік відбору проб біоматеріалу. Всього відібрано та направлено до Вінницької регіональної державної лабораторії для дослідження на наявність збудника грипу птиці 800 зразків крові та 1120 клоакальних змивів з 39 населених пунктів та одного господарства по утриманню качок (СТОВ «Немирівське», смт. Брацлав).

До 26 січня обліковано всю птицю в індивідуальному секторі, проведено клінічний огляд та відбір біоматеріалу для дослідження на наявність збудника хвороби. Результатами лабораторних досліджень не виявлено збудника грипу птиці.