Пшеничний гамбіт і маніпуляції: Анкара, Київ і Москва мають погодити поступки та вивезення українського зерна

Новини Вінниці / Пшеничний гамбіт і маніпуляції: Анкара, Київ і Москва мають погодити поступки та вивезення українського зерна

РФ, Туреччина, Україна та ООН підготували дорожню карту, щоб забезпечити роботу безпечного коридору з вивезення сільгосппродукції із портів нашої держави. Слід відмітити дипломатичні зусилля саме Анкари, яке береться забезпечити безпечну доставку зерна з Одеси на світові ринки. Запуск координаційного центру в Туреччині має дозволити вивезти з портів України 20 млн тонн зерна.

Актуальною зернова тема для світу стала кілька тижнів тому. Одразу навіть в українському інформаційному просторі «запустили» страшилку про, мовляв, небезпеку. Елеватори переповнені, на врожай 2022 року місця ледь вистачить, зерно пропаде…   

Звісно, це перебільшення. З біблейських часів відомо, що в Єгипті зерно зберігали протягом п’яти років, що дозволило уникнути голоду. Сучасні технології дозволяють про запас тримати його значно довше. Отже, для України експорт важливий лише для отримання коштів від продажу. Але не принциповий. Хоча на Київ тиснуть партнери із Заходу.

Росія з лютого надважливо було заблокувати вивезення задля шантажу у геополітичній площині. І це вдалося мінуванням північно-західної частини Чорного моря.

У Штатах і ЄС оцінили глобальні ризики. Нестача харчів у бідних країнах Африки та Азії призведе до потужної хвилі міграції. У Москві знали про такі наслідки, тому блокували експорт зерна.

Щоб запобігти міграційній кризі, на Заході вирішили через нейтральну Туреччину домовлятися з росіянами. «Пожертвували» деякими видами озброєння для ЗСУ у першу чергу. Раптово США заявили, що нададуть зброю, якою не обстріляють Росію.

Паралельно із заявою очільника МЗС РФ Лаврова, що нехай українці самі розміновують «під вогнем» з кораблів, президент Ердоган домовлявся з Путіним, який висунув чималі умови. Серед них розмінування українських портів, табу на передачу зброї морським шляхом та зняття санкцій з російських торгових судів. На Заході умови вже назвали шантажем Кремля. Так. У Москві навіть не заперечують.

Але всі мають йти на поступки. Як у шахах. Гамбіт - це загальна назва дебютів, в яких одна зі сторін в інтересах якнайшвидшого розвитку, створення атаки на «короля суперника», захоплення центру або просто для загострення гри - тобто перемоги - жертвує пішака чи іншу «легку» фігуру. До речі, є такий термін як контргамбіт, це коли відхиляєш чужу жертву, а поступаєшся своєю фігурою.

Питання лише у тому, хто краще скористується перевагами «пшеничного гамбіту»?..

Тепер по суті. За результатами переговорів з представниками Росії, України та ООН в Анкарі підготували дорожню карту, яка забезпечить функціональність «зернового коридору». Про це повідомляє Anadolu.

Центр з вивезення зерна, який створюється в Стамбулі, регулюватиме взаємодію між РФ та Україною за посередництва Туреччини в координації з ООН. Запуск координаційного центру в Туреччині має дозволити вивезти з портів України на світові ринки 20 млн тонн зерна.

Західні союзники тим часом розглядають варіант доставки в Україну контейнерів для зберігання зерна, зокрема мішків та ящиків. Вони допоможуть допомогти «врятувати» обсяги, які через Босфор треба вивезти.

Зиск Туреччини багатошаровий. Це і вплив на ситуацію у регіоні, і анонсований наступ у Сирії «з мовчазного дозволу» Москви.