Призначення Герасимова командувачем військ посилить внутрішньоросійські протиріччя

Новини Вінниці / Призначення Герасимова командувачем військ посилить внутрішньоросійські протиріччя

Російський диктатор завжди вважав, що поки триватиме протистояння різних «башт Кремля», його влада залишиться непохитною. Фактично вчора, 11 січня, Путін хитнув терези у бік Міноборони, призначивши керівника Генштабу командувачем окупаційних військ замість Сергія Суровкіна, до якого були прихильні засновник ПВК Вагнера та ті серед силовиків, хто його підтримує.

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що призначення Валерія Герасимова – це підняття ставок у війні. Одночасно збільшується ризик внутріншнього протистояння та конфлікту серед різних силових служб у РФ.

А Інститут вивчення війни (ISW) переконаний, що цим призначенням Путін хоче послабити владу силовиків, фаворитом яких Суровкін.

Аналітики стверджують, що Міноборони Росії та силовики з Пригожиним мали протилежні погляди на методи ведення війни в Україні.

«Пригожин з кінця 2022 все частіше критикує ведення війни Мінобороною Росії. Ігор Гіркін, колишній командувач російськими бойовиками на Донбасі і відомий блогер, дав зрозуміти, що підтримає усунення президента Росії Володимира Путіна з посади, у своїй прямій критиці Путіна 10 січня», - пишуть в ISW.

Суровкіна готували як заміну Шойгу на посту міністра оборони. Але…

«Підвищення Герасимова, ймовірно, частково є політичним кроком, спрямованим на ослаблення впливу силовиків, що виступають проти МО, і сигнал для Пригожина та інших людей зменшити свою критику МО», - пишуть аналітики.

При цьому, в ISW вважають, що такий крок може спонукати фракцію силовиків ще більше розділити російський інформаційний простір. Сумнівно, щоб Пригожин і спільники проковтнуть таке «приниження».

Олег Верлан

12 січня, 2023