«Привид 2 травня»: після затримання групи диверсантів ракетним ударом в Одесі знищили злітну смугу. Чи зірвуть військові подальші плани росіян?

Новини Вінниці / «Привид 2 травня»: після затримання групи диверсантів ракетним ударом в Одесі знищили злітну смугу. Чи зірвуть військові подальші плани росіян?

У Кремлі прогнозовано занадто уваги приділяють уваги символізму. Можна припустити, що вони розробили цілу «спецоперацію» по Одесі. Але, повторимося, це прогнозовано. Тому до 3 травня в Одесі ввели комендантську годину, затримали – що відомо – групу диверсантів з червоними прапорами, а росіяни завдали ракетного удару по злітно-посадковій смузі аеропорту. Додамо ще не випадкову ескалацію у Придністров’ї у минулі дні.

Можна припустити, що росіяни розрахували на заворушення поблизу кордону з «ПМР» та у місті, відволікання уваги військових та висадку десанту до «2 травня» - сакральної дати для «руського миру», коли у 2014-му у будинку профспілок на Куликовому полі у пожежі загинули «антимайданівці».  

Звісно, тоді вже 9 травня у Москві «захоплення Одеси» подали б як «чергову перемогу». Принаймні, ймовірно, так все виглядало на папері. Проте шансів реалізувати зухвалий план не багато.

Як повідомили у ГУНП в Одеській області, у місті поліцейські проводять масштабне відпрацювання. Затримано групу осіб, які повязані з місцевим криміналом. У них знайшли зброю, червоні прапори і так зівану заборонену символіку.

У поліції зазначають, що за задумами ворога, вони повинні були впливати та діяти через своїх довірених осіб, що осіли в Одеській області. Фінальною датою реалізації злочинних планів повинна була стати річниця трагічних подій – 2 травня. Для недопущення розвитку таких подій оперативники та слідчі поліції спільно з ДБР проводять масштабне відпрацювання осіб, які можуть бути причетні до протиправної діяльності.

За їх результатами вже вилучили значну кількість різної зброї, комуністичної атрибутики, рекламних брошур із комуністичною та іншою забороненою символікою, посібники з інструкціями правил поведінки, заходів конспірації та стеження для проведення діяльності диверсійно-розвідувальних груп. Окрім того, гранати, набої, мобільні телефони, електронні носії інформації.

Наразі заходи тривають. Після проведення всіх необхідних процесуальних заходів діям кожної особи буде надана правова кваліфікація.

Сьогодні ввечері окупанти завдали ракетного удару по Одеському аеропорту. Внаслідок обстрілу пошкоджено злітно-посадкову смугу. Її подальше використання неможливе.

Про це повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

За даними очільника Одеської обласної військово-цивільної адміністрації Максима Марченка, окупанти вдарили по Одесі з території тимчасово окупованого українського Криму - з ракетних комплексів «Бастіон». Він зазначив: на щастя, ніхто не постраждав.

Які ще «сюрпризи» підготували росіяни за своїм планом, побачимо протягом кількох діб.   

Олег Верлан

30 квітня, 2022