Привід для кепкування: парад у Москві став фіаско для Путіна, а російський прапор так і не розгорнувся

Новини Вінниці / Привід для кепкування: парад у Москві став фіаско для Путіна, а російський прапор так і не розгорнувся

У параді на Красній площі в Москві 9 травня 2023 року взяло участь істотно менше одиниць бойової техніки РФ, ніж у попередні роки, зокрема, тільки один танк - часів Другої світової. Справа навіть не утому, що українці вже насміхаються з Росії.

Авторитет Путіна тане на очах завжди вірних Москві лідерів центральноазійських республік.

«Радіо Свобода», посилаючись на підрахунки аналітика Олівера Александера, вказує, що загалом Красною площею цього року проїхала лише 51 одиниця техніки. Ще торік - коли парад уже був скорочений порівняно з часами до російського широкомасштабного вторгнення в Україну - у параді брала участь 131 бойова машина. У 2021 році їх було 197. Тобто скорочення порівняно з останнім довоєнним роком - майже вчетверо.

Сам парад тривав близько 45 хвилин, включно з об'їздом військ і виступом Володимира Путіна. У попередні роки тривалість парадів доходила до півтори години, однак тоді парад містив і повітряну частину, яку в нинішньому році скасували.

Александер, як і багато інших коментаторів, звернули увагу на відсутність сучасних танків. Без важкої бронетехніки парад обійшовся вперше з 2007 року.

Нині проходження техніки відкрив танк часів Другої світової Т-34. Далі проїхали легкі бойові машини – «Тигри», потім «Урали» і БМП «Бумеранг». Також Красною площею провезли ракетні комплекси «Іскандер», С-400 і три міжконтинентальні балістичні ракети «Ярс».

Прохід військової техніки на параді зайняв менше 10 хвилин.

У попередні роки проходження техніки займало істотно більше часу, водночас демонструвалися сучасні танки «Армата» та інші машини, які не мають, за словами коментаторів, «аналогів у світі».

У бойових діях в Україні, як зазначали багато коментаторів, ця техніка або не брала участі зовсім, або була присутня на фронті в дуже обмежених кількостях.

За підрахунками видання «Агентство», у параді взяло участь близько восьми тисяч осіб, це мінімальна кількість учасників із 2008 року (Міноборони РФ заявляло про 11 тис. учасників). Для порівняння - у 2022 році в параді брали участь 11 тисяч військових.

Російський диктатор Владімір Путін під час своєї промови на параді 9 травня збрехав, що для РФ немає ворожих країн, і що Росія хоче бачити майбутнє мирним і вільним. Але водночас додав, що сьогодні найважливішою його справою є війна в Україні.

«Для Росії немає недружніх, ворожих народів ні на Заході, ні на Сході. Як і абсолютна більшість людей на планеті, ми хочемо бачити майбутнє мирним, вільним і стабільним. Вважаю, що будь-яка ідеологія зверхності за своєю природою огидна, злочинна і смертоносна», - заявив диктатор.

Він традиційно звинуватив Захід у тому, що він нібито «підбурює людей і розколює суспільства, провокує криваві конфлікти і перевороти, сіє ненависть, русофобію, агресивний націоналізм, знищує сімейні традиційні цінності».

Путін продовжував брехати, що український народ нібито став «заручником держперевороту і злочинного режиму його західних господарів, який утворився на його базі».

Зазначимо, за даними телеграм-каналів, на Красній площі був один з двійників Путіна.

Також він образився на західні країни, які після нападу Росії на Україну почали зносити російські пам'ятники.

«Це теж злочин, відвертий реваншизм тих, хто готував новий похід на Росію, їхня мета домогтися розпаду і знищення нашої країни», − заявив чоловік, ззовні схожий на Путіна.

Він додав, що сьогодні цивілізація знову перебуває «на вирішальному переломному рубежі», мовляв, це нібито проти Росії розвалювали «справжню війну», але водночас оратор усе ж намагався переконати присутніх на параді, що РФ нібито «дала відсіч міжнародному тероризму, захистить і жителів Донбасу, забезпечить безпеку».    

Варто зазначити, що російський прапор так і не розгорнувся за весь час, що його несли через Красну площу. 

Солдати несли російський триколор та червоний прапор з серпом і молотом. 

Олег Верлан

9 травня, 2023