Приписана перемога: Путін вирішив «достроково» заявити про «звільнення» Маріуполя, а «Азовсталь» наказав заблокувати

Новини Вінниці / Приписана перемога: Путін вирішив «достроково» заявити про «звільнення» Маріуполя, а «Азовсталь» наказав заблокувати

Надзвичайно великі втрати російських загарбників у Маріуполі та потреба відзвітувати хоч про якось перемогу змусили Кремль її «приписати». Російські ЗМІ оприлюднили відео, у якому президент РФ Путін наказує міністру оборони Шойгу скасувати штурм «Азовсталі», аби «у катакомбах» не зазнати втрат.

Офіційна Москва врахувала помилки. Якщо раніше на відео показували залу з великим білим столом, де Путіна з Шойгу розділяли 7-8 метрів, то тепер вони «зустрілись» у кабінеті на відстані півтора метри.

Як повідомляє Meduza, Шойгу пафосно повідомив, що «звільнено» майже увесь Маріуполь, а от «Азовсталь» треба штурмувати. На думку міністра оборони, це «займе 3-4 дні».

Уточнимо, територію меткомбінату окупанти штурмують та бомблять понад місяць. І «на диво» Путін змінив риторику, мабуть таки побачив статистику загиблих росіян та проблеми з мобілізацією для поповнення своїх армій.   

«Це той випадок, коли ми повинні думати, тобто ми завжди повинні думати, але в даному випадку тим більше, про збереження життя і здоров'я наших солдатів і офіцерів. Не треба лізти в ці катакомби і повзати там під землею цими промисловими об'єктами», — заявив Путін.

Фрази були підготовлені заздалегідь.

«Заблокуйте цю промислову зону так, щоб муха не пролетіла. Запропонуйте ще раз усім, хто досі не склав зброї, зробити це. Російська сторона гарантує їм життя», - додав президент терористичної держави.

Чому раптом Путін наказав скасувати штурм «Азовсталі»? Є кілька пояснень. У Москві чудово розуміють, що не «3-4 дні», а тижнями росіяни зазнаватимуть великих втрат, але не просунуться, а якщо і просунуться, то лише на певний час. Попри тотальну цензуру росіяни чудово розуміють, що триває війна, а не анонсована «спецоперація», приховувати величезні втрати все важче, а збирати поповнення складніше. З окупованого Донбасу «під ружйо» поставили дітей та літніх чоловіків. У мобілізацію на окупованих територіях Харківщини та Херсонщини, мабуть, там вже не вірять.

У той же час зазомбованим росіянам треба «дати кістку» - сповістити про якусь перемогу через півтора місяця війни. Ще до 9 травня. Отже, Путін наказав «наводити лад» у Маріуполі, аби потім запустити пропагандистів, які б транслювали «чудове повернення до мирного життя» зруйнованого росіянами міста. «Картинка» перед усім…

Що ж насправді криється за «наказом» Путіна та перебуванням поруч із Шойгу. Можна припустити, що попри репресії міністра оборони поки триматимуть обабіч, щоб не сіяти паніку у суспільстві.

Далі. Путін почав тверезіти. Він розуміє, що опір у Маріуполі не здолати, тому перемоги краще вигадувати, а далі пропагандисти зроблять свою справу – змусять у них повірити. Не через кількість жертв серед своїх співгромадян Путін наказав залишити штурм «Азовсалі». Більш того, тепер можна очікувати переважно скидання на територію комбінату потужних бомб. Його хочуть зрівняти із землею.

Можна припустити, що у Кремлі таки сподіваються провести «марш» у Маріуполі на 9 травня, а до того часу здобути ще якусь «перемогу» на Донбасі.

За даними російських ЗМІ, на заблокованій «Азовсталі» можуть перебували близько двох тисяч українських бійців, а також цивільні. І це визнають у Москві.  

Як і те, що з початку війни російські сили евакуювали до фільтраційних таборів з Маріуполя 142 тисяч людей. Потім більшість з них вивезли на територію РФ із забороною повертатися до України.  

Зауважимо, у Telegram віце-прем'єрка, міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук заявила:

«Вимагаємо від росіян терміновий гуманітарний коридор з маріупольського комбінату «Азовсталь»! Там зараз знаходяться близько 1000 цивільних та 500 поранених військових. Їх усіх треба витягнути з «Азовсталі» сьогодні!».

Вона закликала світових лідерів і міжнародну спільноту сфокусувати зараз свої зусилля саме на «Азовсталі».

«Зараз це ключова точка та ключовий момент для гуманітарних зусиль!!!» - наголосила Верещук.

Олег Верлан

21 квітня, 2022