Принц Гамлет та електронні годинники: у Вінницькому муздрамтеатрі розповіли, як «зазіхнуть» на Шекспіра в новому сезоні (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Принц Гамлет та електронні годинники: у Вінницькому муздрамтеатрі розповіли, як «зазіхнуть» на Шекспіра в новому сезоні (ФОТО, ВІДЕО)

Новий сезон Вінницький обласний академічний музично-драматичний театр імені Садовського відкриє 26 вересня прем’єрою шекспірівського «Гамлета». На Шекспіра «зазіхнув» режисер та актор Тарас Мазур. За словами митця, світ хоча й змінився за пів тисячі років, природи людських стосунків це мало торкнулося

Новий сезон Вінницький обласний академічний музично-драматичний театр імені Садовського відкриє 26 вересня прем’єрою шекспірівського «Гамлета». На Шекспіра «зазіхнув» режисер та актор Тарас Мазур. За словами митця, світ хоча й змінився за пів тисячі років, природи людських стосунків це мало торкнулося.      

«Проблеми, які класики піднімають у своїх творах, із часом не змінюються. Вони залишаються притаманними людській натурі. «Гамлет» - не виняток. Це – історія помсти, історія морального вибору людини. Наше суспільство все ніяк не з’ясує для себе: що таке – добре, в що – погано, все шукає, набиває гулі, знову шукає – і знову набиває. Вважаю, що пошук «маяків» для себе: куди рухатись, ким бути, як бути – досі хвилює людей», - говорить Тарас Мазур.

За його словами, буде у виставі поєднання і класичної версії твору Шекспіра, і його авторського прочитання та перекладу відомого сучасного письменника Юрія Андруховича.

«Будуть рапіри і будуть електронні годинники, - дещо привідкриває завісу режисер. Але щодо решти «фішок» постановки, поки тримає інтригу. – Це – не прагнення пошуку історичної правди чи відтворення хронології певних подій. Це – спроба відкрити характери, прагнення, душі, ідеї. Тому ми спробували зробити акценти саме на внутрішніх речах. Зовнішні атрибути вистави витримані саме настільки, наскільки допомагають показати оці внутрішні речі».

Зіграти Гамлета, кажуть, мріє кожен актор, але дісталась вона Богдану Костюку, який сам, за іронією долі, каже, про неї не мріяв – хотів втілити на сцені зовсім інший шекспірівський образ. Хоча відповідальності й хвилювання від того не менше.

«Відповідальність я відчув ще тоді, коли Тарас Мазур до мене підійшов і запропонував цю роль, - каже Богдан Костюк. - Це було ще десь в грудні. І з тих пір мною «трусить». З кожним днем цей «градус» нервової напруги стає все більшим, я уявляю, що буде перед прем’єрою. Це насправді – дуже велика відповідальність. Це може стати як вершиною, так і прірвою акторської кар’єри».   

Розповіли у Вінницькому муздрамтеатрі й про інші плани на наступний сезон. Так, до Нового року режисер-постановник Роман Хегай-Семенов готує юним поціновувачам театру казку «Чарівник Країни Оз». А до Дня театру сюрприз театралам готує головний режисер театру народна артистка України Таїса Славінська. Вона поставить на вінницькій сцені «Гостину літньої пані» - п’єсу Ф.Дюрренматта.  

«Цей сезон у нас буде дещо «мандрівним» - ми багато будемо їздити із гастролями. І це правильно. Театр повинен їздити, нас мають знати не тільки в Україні а й за її межами. Тому що наш театр, наша трупа – гідні визнання», - говорить Таїса Славінська.

До відкриття нового сезону, за словами директор театру Володимира Лозовського, будівельники обіцяють завершити ремонт фасаду. Внутрішні роботи вже здебільшого завершені.

«Зараз ще переобладнуємо малу сцену, новий пульт встановлюємо, нове обладнання. Фінансові можливості, звичайно обмежені. Хоча нам у цьому сприяють і обласна, і міська влада», - каже В.Лозовський.

Щоправда за його словами, дещо подорожчають у новому сезоні квитки. На прем’єрні вистави впродовж сезону квитки для дорослих коштуватимуть від 100 до 300 гривень на всі інші вистави – від 80 до 200 грн. Вартість усіх дитячих квитків – 50 гривень. На вистави, що йтимуть на Малій сцені, вартість квитка складатиме від 120 до 150 гривень.  

Новини Вінниці / Принц Гамлет та електронні годинники: у Вінницькому муздрамтеатрі розповіли, як «зазіхнуть» на Шекспіра в новому сезоні (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Принц Гамлет та електронні годинники: у Вінницькому муздрамтеатрі розповіли, як «зазіхнуть» на Шекспіра в новому сезоні (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Принц Гамлет та електронні годинники: у Вінницькому муздрамтеатрі розповіли, як «зазіхнуть» на Шекспіра в новому сезоні (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Принц Гамлет та електронні годинники: у Вінницькому муздрамтеатрі розповіли, як «зазіхнуть» на Шекспіра в новому сезоні (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Принц Гамлет та електронні годинники: у Вінницькому муздрамтеатрі розповіли, як «зазіхнуть» на Шекспіра в новому сезоні (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Принц Гамлет та електронні годинники: у Вінницькому муздрамтеатрі розповіли, як «зазіхнуть» на Шекспіра в новому сезоні (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

4 вересня, 2019