Примусову депортацію українців в Росії планували заздалегідь, а анонсували півроку тому

Новини Вінниці / Примусову депортацію українців в Росії планували заздалегідь, а анонсували півроку тому

Росія використовує фактично усі методи нацистської Німеччини, один з яких – примусова депортація у депресивні регіони був узгоджений значно раніше оголошення Кремлем «спецоперації». З 2014-го путінська Росія переселяла українців з Донбасу у Сибір, але саме нині цей процес став масовим. Окремі деталі планів Кремля розкрив секретар Ради національної безпеки й оборони (РНБО) Олексій Данілов.

За задумом пропагандистів, у Сибіру наші громадяни мали би будувати нові російські міста. В ефірі авторської програми "Антиподи" журналіста Сергія Іванова український посадовець наголосив, що методи окупантів не змінилися із радянських часів.

Данілов нагадав, що план росіян вперше опублікували ще 6 вересня 2021 року. Це була стаття міністра оборони РФ Сергія Шойгу про «розвиток міст Сибіру». У ній описувалося, як вони зводитимуть там великі міста, а робитимуть це «громадяни країн СНД». Звісно ж, адже темпи зменшення слов’янського населення у Сибіру вкрай великі. Люди виїжджають через низький рівень життя. Натомість там збільшується частка громадян Китаю.

«План полягав у захопленні великої кількості наших громадян і переселення їх туди для будівництва тих міст, які росіяни з Путіним собі мріяли», – зазначив секретар РНБО.

За його словами, у кремлівських лідерів одні й ті ж методи, адже й після закінчення Другої світової війни радянська влада вивезла багато українців у Сибір. До речі, вивозила і раніше. Навіть за часів Російської імперії українців масово переселяли на Далекий Схід, у так званий «Зелений кут», який охоплював територію від Примор’я до Забайкалля.   

«У них із Радянського Союзу нічого не змінюється... Зараз ці пропагандистські відео, де нібито українці розповідають, що вони чимось незадоволені. Ці фільтраційні табори… Це сучасний рашизм. Викрадення, катування, убивства людей… Тероризм», – заявив чиновник.

Журналіст нагадав, мовляв, самі окупанти зізналися, що за час після вторгнення насильно вивезли з України на територію РФ більше мільйона громадян, серед них понад 200 тисяч дітей. У відповідь Данілов запевнив, що як тільки війна українських Сил оборони проти агресора РФ скінчиться, «ми обов’язково повернемо додому всіх людей».

Зазначимо, про депортацію відверто заявляв начальник Національного центру управління обороною РФ Михайло Мізінцев. Він визнав, що лише за одну добу, 1 травня, з «небезпечних районів» на територіях, які тимчасово захоплені терористами незаконних організацій «ДНР» і «ЛНР», було депортовано 11 550 осіб, у тому числі 1 847 дітей, передає російський Інтерфакс.

«Усього з початку спеціальної військової операції (повномасштабне вторгнення Росії в Україну. – Ред.) вже 1 092 137 осіб, з яких 196 356 – діти», – сказав Мізінцев.

Російський чиновник не планує зупинятися. Він видав черговий фейк про те, що від понад двох мільйонів українців нібито надходять «звернення» з проханням «евакуювати» їх до РФ. Це свідчить, де депортації не припинятимуться.

Олег Верлан

4 травня, 2022