При перевірці усіх пенітенціарних закладів Вінниччини знайдено перелік порушень

Новини Вінниці / При перевірці усіх пенітенціарних закладів Вінниччини знайдено перелік порушень

У Вінницькій області перевірили, як установи Державної кримінально-виконавчої служби України (ДКВС) використовують своє майно та землі.  Перевірки усіх без винятку пенітенціарних закладів Вінниччини були ініційовані  Офісом Генерального прокурора.

У Вінницькій області перевірили, як установи Державної кримінально-виконавчої служби України (ДКВС) використовують своє майно та землі. Перевірки усіх без винятку пенітенціарних закладів Вінниччини були ініційовані Офісом Генпрокурора.

Як повідомляють в пресслужбі прокуратури Вінницької області, порушень знайшли чимало.

«У ході перевірки усіх пенітенціарних установ області виявлено численні порушення вимог закону пов’язаних з нераціональним та протиправним використанням державного майна та землі», - йдеться в інформації.

Результатом роботи місцевих прокуратур Вінниччини стали 2 кримінальні справи, внесені до ЄРДР, 4 позови до суду та 7 вказівок. Зазначимо, що кримінальні справи порушено по «копійчаним» епізодам.   

Зокрема, кримінальне провадження відкрито по факту неналежної оцінки державного майна, яка віддавали в оренду.

«За версією слідства, службові особи державного підприємства при одній із установ виконання покарань області, всупереч інтересам служби, уклали договори про надання послуг, які фактично є договорами оренди індивідуально визначеного державного майна, без проведення його оцінки, чим завдали істотної шкоди державі, яка полягала у ненадходженні плати за його оренду понад 150 тис. гривень», - зазначають у відомстві.

Ще в одній установі здавали землю з порушенням вимог земельного законодавства:

«Місцевою прокуратурою до ЄРДР внесені відомості за фактом протиправної передачі у користування одному із підприємств  земельної ділянки площею близько 6 га, яку, у порушення вимог земельного законодавства України, попередньо не вилучивши з користування однієї з виправних колоній області передали у користування разом із нерухомим майном установи виконання покарань».

Також в прокуратурі повідомляють про більш масштабні випадки порушень використання державного майна, в яких суми завданих державі збитків обраховуються мільйонами, а не тисячами гривень.

«Службовими особами трьох установ виконання покарань, під приводом здійснення спільного обробітку земель сількогосподарського призначення, що перебувають у їх постійному користуванні, фактично без оформлення договорів оренди, передано у використання окремих суб’єктів господарювання приватної форми власності 4 земельні ділянки загальною площею 257 га вартістю понад 30 млн гривень.

До Господарського суду Вінницької області направлено 4 позовні заяви з вимогами про визнання недійсними договорів про спільний обробіток та звільнення земельних ділянок. Зазначені позовні заяви  перебувають на розгляді у суді», - повідомляють у прокуратурі.

Усього, за підсумками проведених органами прокуратури області перевірок з цих питань, до ЄРДР внесено відомості про вчинення 2 кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 364 та 364-1 КК України, до суду направлено 4 позовні заяви щодо розірвання договорів про спільний обробіток земель площею 257 га вартістю понад 30 млн грн та їх повернення, а також внесено 7 вказівок з приводу обліку та державної реєстрації прав власності та користування на майно та земельні ділянки вартістю понад 100 млн грн, які перебувають на розгляді.