Протягом року ціни у Вінниці на житло зросли на більший відсоток, ніж подешевшала гривня

Новини Вінниці / Протягом року ціни у Вінниці на житло зросли на більший відсоток, ніж подешевшала гривня

В серпні 2022 року середня вартість житла на первинному ринку нерухомості в Україні загалом знизилася на 10% в доларовому еквіваленті в порівнянні з січнем 2022 року і становить 669 доларів за квадратний метр. Проте в окремих регіонах центру та заходу країни спостерігається інша тенденція – зростання перевищило рівень девальвації гривні. Зокрема й по більшості «позицій» з житлом у Вінниці.

Про це йдеться у звіті аналітичного центру dom.ria за червень–серпень 2022 року.

У гривневому еквіваленті загальноукраїнські ціни зросли на 28% до 27,3 тисячі гривень. У Києві на кінець серпня середня вартість квадратного метра становить 41,8 тис гривні, у Вінниці – 26,5,0 тисячі. 

Зазначається, що 81% новобудов збільшили ціну влітку у національній валюті, а 16% новобудов не змінювали вартість взагалі.

Станом на серпень 67% відділів продажу новобудов відновили свою роботу. Це на 17% більше у порівнянні із весняним періодом. У 42% новобудов продовжується або відновлюється будівництво, динаміка зросла на 20%.

Понад 35% новобудов змінили терміни введення будинків в експлуатацію. 8% заявили про повну зупинку будівництва на період воєнного стану та 2% сфокусувались на відновлювальних роботах.

Офіційний курс гривні до долара за цей період знизився на 25% з 29,25 гривні до 36,56 гривні.

Олеся Рудницька

2 вересня, 2022