Протягом лютого на Вінниччині передали до суду справи по чотирьом місцевим прихильникам «руського миру»

Новини Вінниці / Протягом лютого на Вінниччині передали до суду справи по чотирьом місцевим прихильникам «руського миру»

У лютому 2023 року на Вінниччині органи прокуратури передали до суду 4 обвинувальні акти за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої 2014 року, глорифікації її учасників (ст. 436-2 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Обвинуваченими є жителі Вінницької області - троє громадян України та один громадянин РФ, які у соціальних мережах (переважно в заборонених російських «Одноклассниках») протягом тривалого часу поширювали інформаційний контент проросійського спрямування.

Найпоширенішими наративами у розповсюджених на багатотисячну аудиторію матеріалах є, що росія не воює з Україною, а «захищает братский народ» від «неонацистов», «бандеровцев», НАТО та США на її території; що українська армія сама обстрілює свої міста і вбиває людей; що окуповані росією українські території є окремими республіками у складі рф.  

Також серед публічного контенту, який поширювали обвинувачені, чимало прославлянь російського військово-політичного керівництва та військовослужбовців. 

Зазначені матеріали, відповідно до висновку спеціальної експертизи, визнано протиправними.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювалося Управлінням СБУ у Вінницькій області.

Макс Мельник

3 березня, 2023