Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)

Після Хресної ходи у Вінниці, де 30 січня під міським судом зібралися священики трьох єпархій УПЦ МП, духовенство Могилів-Подільської єпархії зробило, мабуть, неочікуваний хід. Чотирма автобусами та десятками автівок вони «десантувалися» у Мурованих Куриловцях, аби пікетувати місцеву РДА і звинуватити голову. Очільник району Сергій Ладан повівся толерантно та пояснив пікетувальникам, у чому ті «помилилися».

Після Хресної ходи у Вінниці, де 30 січня під міським судом зібралися священики трьох єпархій УПЦ МП, духовенство Могилів-Подільської єпархії зробило, мабуть, неочікуваний хід. Чотирма автобусами та десятками автівок вони «десантувалися» у Мурованих Курилівцях, аби пікетувати місцеву РДА і звинуватити голову. Очільник району Сергій Ладан повівся толерантно та пояснив пікетувальникам, у чому ті «помилилися».

Молитовне стояння і хода у Вінниці мали сенс для УПЦ МП (РПЦУ), щоб показати владі області, що прихильників Московського патріархату багато. Тому митрополит Тульчинський Іонафан намагався додати політичного окрасу заходу, заявивши про недовіру президенту П. Порошенку та голові ОДА В. Коровію.

Чому наступний масштабний захід провели у Муркурилівцях? Мабуть, через те, що в районі найбільш стрімко громади почали заявляти про перехід до ПЦУ. Котюжани і Вербовець стали лише першими ластівками… У Московському патріархаті вирішили діяти на упередження та спробувати «тиснути» на місцеву владу, щоб пригальмувати події.

До райцентру привезли потужну групу людей з Могилів-Подільського, Шаргороду, навіть Новоднестровська Чернівецької області. Більш ніж сотня гостей містечка вишукувалася під стінами райдержадміністрації з іконами та транспарантами, які вже використовувалися раніше у Вінниці.

Акцією керував благочинний Мурованокуриловецького району прот. Василій Балан, а у перших рядах стояв митрополит Могилів-Подільський Агапіт. Коли до протестуючих вийшов голова РДА Сергій Ладан та інші посадовці, протоієрей Ігор Клос зачитав кілька заяв до поліції.

Священики звинувачували С. Ладана, кількох сільських голів та депутатів райради у «втручанні» у збори селян у Вербовці та Котюжанах. Автори заяв навіть попередили, що скарги надішлють до Києва, оскільки вважають, що посадовці у свій робочий час «агітували» за ПЦУ. Пропонуємо увазі лише уривки акції священиків.  

Важко зрозуміти, на що розраховували учасники акції, але до честі Сергія Ладана, він гідно пояснив, чому має право перебувати на зборах громад, а звинувачення не відповідають дійсності. Пропонуємо, частину виступу чиновника.

Під кінець акції виступив митрополит Агапіт. На відміну від інших, він казав лише про віру, не намагаючись звинувачувати тих, хто підтримує ПЦУ. По завершенню заходу протоієрей Василь запросив присутнім пройти «10 хвилин до каплички, де чекають чай, булочки», а потім сідати до автобусів.    

Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Протестна акція МП у Муркурилівцях: до райцентру автобусами привезли священиків та лояльних вірян з кількох районів та сусідньої області (ФОТО, ВІДЕО)
Макс Мельник

5 лютого, 2019