«Пропили залишки»: Марченко пояснив, чому у «ПМР» не відновлять аеродром

Новини Вінниці / «Пропили залишки»: Марченко пояснив, чому у «ПМР» не відновлять аеродром

У невизнаній «Придністровській Молдавській Республіці» емісари армії РФ провели перевірку наявних сил з місцевого населення та тримають власну оперативну групу військ у підвищеному ступені бойової готовності. Для активних дій цього недостатньо. Проте перекинути десант до Тирасполя майже не можливо.

Заява президентки Молдови Майї Санду о виведенні російських військ з «ПМР» трохи «загострила» її стосунки з Москвою. Керівник Придністров’ї Красносєльський застеріг Кишинів від вторгнення, сказавши, що це «небезпечно». Звісно, адже поруч у чорноморському басейні перебуває потужний російський військовий контингент, що погрожує висадці у південній частині Одещини.   

Між тим, у Генштабі ЗСУ досить скептично відносяться до спроможності військ «ПМР» та дислокованого на Дністрі російського контингенту самотужки воювати. Реляції та звіти, які надсилають з «ПМР» до Кремля можуть кардинально відрізнятися від реальності. Принаймні про це може говорити красномовний приклад зі спробою відновити аеродром під Тирасполем. Як повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко, російські війська у «ПМР» просто «пропили» залишки військової техніки та апаратури.

«За наявною інформацію у Придністров'ї російський контингент отримав завдання відновити військовий аеродром та техніку в Тирасполі. Але здається, за багато років перебування у Придністров'ї усе, що зробили російські війська, - це пропили залишки військової техніки та апаратури. Тому виявилося, що відновлювати там нічого і нічим. При цьому за документами усі запасні частини були в наявності. Тому чергові потуги росіян загострити обстановку в регіоні були зруйновані через корупцію та халатність місцевих начальників», - розказав він.

Однак, залишається вірогідність спроби висадки російського десанту на півдні Одещини, щоб суходолом дістатися до Молдови, а своєю базою створити проросійську Гагаузьку автономію РМ. У такому випадку захоплення Кишиніва та повний контроль над всією молдовською територію є реальністю. Для реалізації цього плану острів Зміїний є стратегічним об’єктом.

Олег Верлан

23 травня, 2022