Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)

Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)

Сьогодні, 18 лютого, у приміщенні, де розташована Вінницькі облрада та облдержадміністрації, що на Соборній, 70 запрацював ліфт для мало мобільних верств населення та людей з інвалідністю.

Сьогодні, 18 лютого, у приміщенні, де розташована Вінницькі облрада та облдержадміністрації, що на Соборній, 70, запрацював ліфт для маломобільних верств населення та людей з інвалідністю.

Ініціатором того, аби зробити будівлю, де знаходяться органи влади, доступною для всіх, була вінничанка Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю Раїса Панасюк, якої не стало у вересні 2018 року.

«Це була ідея Раї Панасюк, ще в 2016 році – це було її прохання. В пам'ять про Раю сьогодні ми вводимо в експлуатацію цей підйомник з платформою. Це черговий крок вперед, але попереду ще багато роботи», - сказав голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

За словами голови облради Анатолія Олійника, багато хто із депутатів, коли приймалося рішення про встановлення ліфта, не вірили, що це можливо.

«З таких невеличких проектів, як встановлення ліфта, фундаментально змінюється і цивілізованість. Хоча коли було голосування в сесійній раді за встановлення ліфта, багато хто ставився до цього скептично», - каже Анатолій Олійник.

На облаштування ліфта швецького виробництва з обласного бюджету витратили 2,9 мільйони гривень. Максимально він може перевозити до 400 кілограм вантажу. Піднімається до четвертого поверху. Підйомник має прозорі стінки, кнопки виклику і «тривоги», телефон для зв’язку у випадку технічних несправностей. 

«Ми дуже вдячні, це не просто ліфт, це в першу чергу зміна свідомості. Раніше говорили, що тут в цьому приміщенні, яке є пам’яткою архітектури, не можливо встановити підйомник. Але як сьогодні бачимо – це виявилося можливим. Це говорить про те, що людей з інвалідністю почали сприймати, як повноправних членів суспільства. Тепер людина з інвалідністю без перешкод може піти на засідання, які тут відбуваються, колегії. Це великий крок. Сьогодні, коли ми їхали сюди, говорили, що Раї з нами вже немає, але ще стільки здійснюється її проектів, глобальних для великої кількості людей», - зазначила директор центру реабілітації «Гармонія» Олена Чорнобривенко.

Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)Новини Вінниці / Проекти Раї Панасюк досі втілюються у життя. У Вінницькій ОДА запрацював ліфт для людей з інвалідністю (ФОТО)