Проект «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва» стартує на Вінниччині: екскурсії самобутнім Шаргородом презентують 11 жовтня

Новини Вінниці / Проект «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва» стартує на Вінниччині: екскурсії самобутнім Шаргородом презентують 11 жовтня

Мистецький проект «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва», що переміг у конкурсі «Малі міста – великі враження», розпочинають реалізовувати у Шаргороді на Вінниччині. 11 жовтня презентують захоплюючі екскурсії цим старовинним містечком із неповторною архітектурою та своєрідними історичними пам’ятками.

Мистецький проект «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва», що переміг у конкурсі «Малі міста – великі враження», розпочинають реалізовувати у Шаргороді на Вінниччині. 11 жовтня презентують захоплюючі екскурсії цим старовинним містечком із неповторною архітектурою та своєрідними історичними пам’ятками.

Партнерка проекту народний депутат України Лариса Білозір влаштовує безкоштовний довіз старшокласників до Шаргорода для участі у презентації екскурсій. Охочим поїхати потрібно виграти у вікторині, яку розпочала у соцмережах Лариса Білозір, тобто правильно відповісти на нескладні запитання за посиланням.  

Учасниками вікторини можуть бути учні 9, 10 та 11 класів із Шаргородського, Томашпільського, Тульчинського, Чернівецького та Мурованокуриловецького районів. Призерами стануть перші 25 осіб з кожного з районів, які дадуть правильні відповіді. До переможців зателефонують організатори та нададуть усю інформацію, щодо організації поїздки. Відповідати на запитання можна до 7 жовтня.

За словами Лариси Білозір, старшокласникам програма екскурсійно-мистецького проекту має сподобатись. До того ж, на всіх школярів – учасників проекту чекаю солодкий сюрприз – величезний торт.

«Шаргород я називаю «українським Єрусалимом», тому що там і синагога, і католицький храм, і православний – усе це на одній площі, дуже величні будівлі. Думаю, це також буде можливість привернути увагу до того, що потрібно відремонтувати синагогу, бо вона одна з найстаріших в Україні, звернути увагу на дороги, на інші розвиткові проекти», - каже Л.Білозір.

Головна мета проекту – показати Шаргород, як туристичне, історично багате містечко та центр толерантності, - говорить куратор проекту, керівник ГО «Шаргород Рафінад» Григорій Саулко. За його словами, учасникам екскурсій покажуть «сім чудес» Шаргорода у незвичному форматі.

«У самому місті з часів його заснування у 1585 році завжди мирно співіснували три конфесії: іудеї, римо-католики і православні. У нас на території міста є величні храми. Розпочнемо екскурс із оборонної синагоги 1589 року. Власне, ця пам’ятка найбільше потребує догляду та реставрації. Потім ідемо на замок Яна Замойського – засновника міста. Далі – унікальна річ - пам’ятник невідкритому пам’ятнику, відвідаємо штетл – самобутнє єврейське містечко із неповторною архітектурою. Також у програмі екскурсії – Свято-Миколаївський чоловічий монастир 1719 року та Сактуарій страстей Господніх 1595 року», - розповідає Г.Саулко.

За словами ініціаторки проекту «Малі міста – великі враження» Ірини Френкель, на кожному екскурсійному об’єкті квесту відбуватиметься мистецьке дійство. Але окрема програма запланована на мистецькій резиденції «На заводі». Там пройде низка цікавих майстер-класів та виставок крафтових мистецтв, концертна програма, а о 18-й годині під відкритим небом витупить Вінницький обласний академічний муздрамтеатр імені Садовського зі своєю постановкою «Хелемські мудреці».

Загалом конкурс у конкурсі «Малі міста великі враження» цьогоріч визначено 64 проекти-переможці, шість з них - у Вінницькій області.