Про які новації варто знати вінничанам при оформленні субсидій

Новини Вінниці / Про які новації варто знати вінничанам при оформленні субсидій

Нині на Вінниччині понад 186 тисяч домогосподарств отримують субсидії на житлово-комунальні послуги. Загальна сума нарахованих виплат за минулий рік склала більше 1,3 млрд гривень. Про це повідомила перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

Нині на Вінниччині понад 186 тисяч домогосподарств отримують субсидії на житлово-комунальні послуги. Загальна сума нарахованих виплат за минулий рік склала більше 1,3 млрд гривень. Про це повідомила перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

За її словами, наразі в області немає заборгованості з виплати субсидій.

На брифінгу Н.Заболотна поінформувала, що середній розмір субсидії на Вінниччині складає 1560,26 грн.

"На сьогодні розмір обов’язкової частини платежу за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою і залежить винятково від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Такий підхід забезпечує принцип соціальної справедливості – що менші доходи домогосподарства, то меншим є відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги, і, відповідно, більший розмір субсидії", - пояснила Наталя Заболотна.

Вона також нагадала про зміни стосовно порядку надання житлових субсидій, які були запроваджені урядом в грудні 2020 року.

Йдеться, зокрема, про надання можливості отримувати житлову субсидію домогосподарствам, у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договорів про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Окрім того, надано право на отримання житлової субсидії на загальних підставах особам, які набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема, шляхом успадкування, та особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Відтепер при встановленні права осіб на отримання житлової субсидії урахування перевищення граничної величини відбувається не за показниками опалювальної площі житлового приміщення, а його загальної площі.

"Це надає можливість автоматизувати процес отримання даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, оскільки в базах даних державних органів влади немає інформації про розміри опалювальної площі приміщень", - каже Наталя Заболотна.

Ще одним рішенням Уряду було спрощено оформлення субсидії для осіб, які отримують допомогу по частковому безробіттю, у зв’язку із запровадженням карантину.

"Власне, варто навести такий приклад: якщо особа втратила роботу під час дії запровадженого Урядом карантину і стала на облік у центрі зайнятості, то раніше для нарахування субсидії такій особі рахувалася її заробітна плата. На сьогодні ж, в умовах карантину, Урядом прийнято рішення, що для такої особи не враховується її заробітна плата за попереднім місцем роботи, а для обрахунку субсидії враховується лише розмір державної допомоги по безробіттю",  - зазначила Н.Заболотна.

Вона також нагадала, що з березня 2020 року діє норма щодо автоматичного перепризначення субсидії на наступні періоди без звернення громадян. Загалом по Україні на поточний опалювальний період таку субсидію в автоматичному режимі було перепризначено майже 3 млн домогосподарств.

"Ті домогосподарства, які раніше не користувалися субсидіями, але при зростанні витрат на комунальних послуги їм складно сплачувати ці послуги, можуть звернутися за оформленням субсидії", – прокоментувала Наталя Заболотна.

Вона також поінформувала про основні шляхи оформлення субсидії:

"Власне, є три варіанти оформлення субсидії. Зокрема, це можна зробити, звернувшись до уповноваженої особи у своїй громаді. Нагадую, що на Вінниччині у кожній територіальній громаді на сьогодні діють фронт-офіси і в кожній громаді є особи, які приймають документи на призначення усіх видів державних допомог. Також можна скористатися електронними сервісами. Для цього необхідно зайти на офіційний сайт Міністерства соціальної політики України в рубрику «Е - Сервіси», після чого обрати рубрику «Субсидії». Тут можна покроково заповнити ті форми, які з’являтимуться у цій рубриці. Рубрика «Субсидії» доступна за таким посиланням: https://subsidii.mlsp.gov.ua. Ще один шлях оформлення субсидії  – заповнивши заяву та декларацію, надіслати ці документи поштою до органу соціального захисту населення".

Є нюанси в оформленні субсидії для тих, хто переуклав договір про постачання газу з іншим надавачем послуги.

"Відповідно до встановленого порядку, надавач послуги повинен поінформувати орган соціального захисту населення про те, що договір укладено зі споживачем. Однак, ми рекомендуємо громадянам самостійно звертатися до органів соціального захисту населення і повідомити про зміну виконавця комунальних послуг, надавши заяву-повідомлення, копію договору, укладеного з новою газопостачальною компанією. Варто зауважити, що зміна газопостачальника не може бути причиною невиплати субсидії чи її припинення", - зауважила Наталя Заболотна.

За її словами, особистого звернення не потрібно, якщо дохід домогосподарства не збільшується, а ціни на житлово-комунальні послуги зростають. Це відбувається автоматично.

"Новий розмір субсидії обраховується без звернення. Відповідно, зі зростанням житлово-комунальних послуг здійснюється перерахунок, а якщо доходи не зростають – збільшується розмір субсидії, – повідомила Наталя Заболотна. – Навіть тим домогосподарствам, яким було призначено так звану «нульову субсидію», при автоматичному перерахунку також може призначатися субсидія. Варто зазначити, що ті домогосподарства, які на сьогодні не отримували субсидію, але їх доходи наразі не дозволяють у повному обсязі сплачувати за житлово-комунальні послуги, також мають право звертатися за призначенням субсидії, не чекаючи завершення опалювального чи неопалювального періоду. Нагадую, що субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і потім розраховується автоматично на неопалювальний сезон. Для домогосподарств з індивідуальним опаленням субсидія розраховується на опалювальний сезон з 16 жовтня по 15 квітня включно, а для решти громадян – з 1 жовтня по 30 квітня".

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту населення здійснюють самостійно розрахунок субсидії на наступний період без звернень громадян.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік на підставі заяви особи.

За роз’ясненнями стосовно субсидії можна звертатися до уповноважених осіб у громадах, до органів соціального захисту населення, а також до Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА.