Президент Вінницького бізнес клубу В’ячеслав Калініченко: «Ми маємо відкрити другий фронт, фронт економічного розвитку»

Новини Вінниці / Президент Вінницького бізнес клубу В’ячеслав Калініченко: «Ми маємо відкрити другий фронт, фронт економічного розвитку»

У той час як Сили оборони стримують тиск переважаючих за чисельністю та озброєнням російських загарбників, у тилу відкрито «другий фронт». Президент ГО «Вінницький бізнес клуб» В’ячеслав Калініченко називає його фронтом економічного зростання. Промислові підприємства регіону відновили роботу, але потребують допомогу для розширення асортименту виробництва.

«Ми маємо відкрити другий фронт, фронт економічного розвитку, стабілізації ситуації в якій сьогодні знаходиться наша країна та підприємства нашої області та міста. Тому враховуючи ситуацію, яка склалась сьогодні, вважаємо, що головними напрямками роботи державних органів управління, органів самоврядування, має бути робота направлена на запуск наших підприємств, оборона, продовольча та товарна безпека, стимулювання внутрішньої та експортної діяльності, а також створення умов для перебазування підприємств, які знаходяться в зоні бойових дій. Ми маємо створити умови для їх передислокації в нашу область», – пояснює В’ячеслав Калініченко.

На його думку, враховуючи актуальні завдання, потрібно трансформувати старі схеми управління економікою і переходити на воєнні рейки. Слід створити жорстку управлінську координацію. Підприємства Вінниччини вже відновлюють свою роботу. Запускається Вінницький олійно-жировий комбінат та інші.

«Сьогодні ви бачите, що моє підприємство готується для переобладнання лінії для виготовлення флаконів для миючої речовини, спільно це спільно з ПрАТ «Вінницяпобудхім», на потреби ЗСУ. Також решта наших підприємств готується, щоб відновити свою роботу», – розповідає підприємець.

Як президент громадського об’єднання підприємців пан В’ячеслав знає потреби кожного члену клубу, до якого входять представники 27 компаній. Він наголошує на необхідності швидкої реакції від державі на будь-які перепони. Адже поки що українські банки не готові працювати з підприємствами та фінансувати виробництво. Саме брак обігових коштів гальмує розвиток економіки. Розв’язання цієї проблеми дасть можливість закупити сировину, запустити підприємства видати зарплату, що своєю чергою стимулює попит.

«Це питання яке потребує допомоги держави. У нас не вистачає обігових коштів. Нам потрібна фінансова допомога, як найшвидше і найкоротшим шляхом. Це може бути фінансова допомога безповоротна чи зворотна, яку на якихось умовах підприємства потім повернуть», - зауважує В.Калініченко.

На його думку, спрощення кредитування сприятиме і переводу виробництв із зони бойових дій у тил.

Між тим, наразі, попри існуючі перепони, вінницькі підприємці працюють без зупинок. З початку війни місцеві компанії переорієнтувались також на випуск продукції для оборони, забезпечують ЗСУ, Нацгвардію та ТрО.

«Все не описати і не розповісти, нові завдання вирішувались без зупинок. Всім працівникам видали авансом зарплату за два місяці. Члени клубу зібрали понад 300 тисяч власних коштів, на які протягом перших днів війни закупили і передали ЗСУ і Теробороні матеріальні цінності для налагодження бойової роботи», - вказує президент громадського об’єднання.

Так, ТОВ «Грінкул» передало холодильники для військових та в лікарні на 35 тисяч євро і 25 тисяч євро додали на закупівлю медпрепаратів для лікування поранених.

Компанія ViOil (виробник олії ТМ «Виолія») відповідає за продовольчу безпеку області та постраждалих регіонів України, забезпечуючи логістику у напрямках Харкова та Києва.

Торговий Дім «Аншар», виробник меблів, передав шість ноутбуків для армії, три тони борошна в хлібопекарні.

Компанія UBC Group забезпечила поставку холодильних камер для військових, лікарень у кількості 57 шт на суму 32 000 евро. А також забезпечили 25 000 евро на закупівлю спецапаратів для лікування поранених в військовому шпиталі.

«ПрАТ «Вінницький завод «Маяк» передало 200 обігрівачів для евакуйованих та волонтерів. ПрАТ «Калинівський машинобудівний завод» перерахувало 120 тисяч гривень на потреби тероборони та військових, передали п’ять ноутбуків вартістю 130 тисяч гривень, а також видали військовим та ТРО 30 буржуйок. Виготовляють інструменти для військових травматологів.

Компанія «Вольтажгруп» передала ЗСУ дрон та джип «Митсубиси Паджеро Спорт», працівники перевозять людей з Ірпеня і розселяють.

У ТОВ «Агрокомплекс» передали транспортні засоби «Богдан», «Рено Дастер», а також 100 тисяч гривень, 20 тонн яблук, 10 тонн пшениці, 3,5 тони соняшника та 1 500 літрів соку на потреби ЗСУ та ТрО.

І це далеко не повний перелік усього що зробили, роблять і далі робитимуть вінницькі підприємства», – розказує президент ГО «Вінницькій бізнес клуб».

Олег Верлан

18 березня, 2022