Президент скасував указ про дисциплінарний батальйон у ЗСУ. Чи вплине це на військових правоохоронців Вінниччини?

Новини Вінниці / Президент скасував указ про дисциплінарний батальйон у ЗСУ. Чи вплине це на військових правоохоронців Вінниччини?

Президент Володимир Зеленський скасував указ «Про затвердження положення про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України» від 5 квітня 1994 року. Відповідний указ № 457/2020 оприлюднений на сайті Офісу глави держави. «Визнати таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 5 квітня 1994 року № 139 «Про Положення про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України», — йдеться в повідомленні. Нагадаємо, указ про Положення дисциплінарних батальйонів у ЗСУ в 1994 році підписав перший Президент Леонід Кравчук. Документ визначав порядок та умови відбування покарання військовослужбовцями строкової служби, які були засуджені і направлені в дисциплінарний батальйон.

Президент Володимир Зеленський скасував указ «Про затвердження положення про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України» від 5 квітня 1994 року. Щоправда, мова йде не про ліквідацію дисбату, а впорядкування нормативно-правових актів.

В 2015 було прийнято ряд нормативних актів, які регулюють порядок і умови відбування покарання засуджених військовослужбовців у виді тримання в дисциплінарному батальйоні.Главою 14 Кримінально-виконавчого кодексу України визначено порядок виконання покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців. Відповідно до частини першої та третьої статті 71, статті 83 Кримінально-виконавчого кодексу України організаційну структуру і чисельність дисциплінарного батальйону, порядок направлення і прийняття засуджених військовослужбовців у дисциплінарний батальйон, права командира дисциплінарного батальйону щодо застосування заходів заохочення і стягнення, а також порядок їх застосування й обліку визначає Міноборони.

На виконання вимог зазначених положень Кримінально-виконавчого кодексу України Міноборони розроблена Інструкція про порядок відбування покарання засуджених військовослужбовців у виді тримання в дисциплінарному батальйоні, затверджену наказом Міністерства оборони України від 18 травня 2015 року № 215, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11 червня 2015 року за № 691/27136, яка регулює порядок і умови відбування покарання засуджених військовослужбовців у виді тримання в дисциплінарному батальйоні.

Указом Президента України “Про визнання таким, що втратив чинність, Указу Президента України від 05 квітня 1994 року № 139; визнано таким, що втратив чинність Указ Президента України “Про Положення про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України” - зазначено на сторінці Facebook спільноти Військова служба правопорядку у ЗСУ,

Це надало можливість впорядкувати нормативно-правові акти відповідно до вимог чинного законодавства та привести у відповідність із законодавством нормативно-правові акти, якими визначається порядок і умови відбування покарання військовослужбовцями, засудженими до тримання в дисциплінарному батальйоні.

Нагадаємо, указ про Положення дисциплінарних батальйонів ЗСУ 1994 році підписав перший Президент Леонід Кравчук. Документ визначав порядок та умови відбування покарання військовослужбовцями строкової служби, які були засуджені? направлені дисциплінарний батальйон.