Представники «Європейської Солідарності» на Вінниччині: «Люди, які поділяють європейські, проукраїнські цінності, мають згуртувалися і зробити свій свідомий вибір»

Новини Вінниці / Представники «Європейської Солідарності» на Вінниччині: «Люди, які поділяють європейські, проукраїнські цінності, мають згуртувалися і зробити свій свідомий вибір»

Про ризики, що стоять перед Україною на воєнному, інформаційному, зовнішньополітичному та економічному фронтах у середу, 3 липня, на Вінниччині із виборцями спілкувалися екс-радник п’ятого президента України Петра Порошенка Юрій Бірюков, Герой України генерал-лейтенант ЗСУ Михайло Забродський та заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Наталія Бойко.

Про ризики, що стоять перед Україною на воєнному, інформаційному, зовнішньополітичному та економічному фронтах у середу, 3 липня, на Вінниччині із виборцями спілкувалися екс-радник п’ятого президента України Петра Порошенка Юрій Бірюков, Герой України генерал-лейтенант ЗСУ Михайло Забродський та заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Наталія Бойко. Зокрема, перед спілкуванням із жителями Гайсинського району представники «Європейської Солідарності» розповіли журналістам про те, що приїхали підтримати свого кандидата до парламенту по виборчому округу №17, учасника бойових дій в зоні АТО Олександра Грамарчука.

«За цими людьми - досвід боротьби за Україну, в тому числі зі зброєю в руках, - каже генерал Михайло Забродський. - У цих людей є чітке розуміння, що зараз найбільша загроза всім здобуткам, всьому, що було зроблено за 5 років, може бути саме в майбутньому парламенті. Такі, як Олександр Грамарчук – це люди, яких не потрібно агітувати й мотивувати відстоювати націоналі інтереси України. Вони свій вибір зробили раз і назавжди ще навесні 2014 року і послідовно цей вибір відстоювали».

З людьми на Вінниччині представники «Європейської Солідарності» говорили про те, що нині відбувається в країні. Якщо раніше про загрози тільки попереджали, то тепер, кажуть, попереджати вже не потрібно - ми щоденно бачимо, як реванш стає реальністю.

«Ми бачимо як масово в країну повертаються екс-регіонали. Зеленський в інавгураційній промові закликав усіх повертатися в Україну, але чомусь це почули тільки Портнов і такі як він… Від щоденних рішень судів уже не знаєш сміятися чи плакати. ЦВК вирішує, що Шарій не залигав територію України, тому може бути зареєстрований кандидатом у народні депутати і так далі», - говорить Юрій Бірюков.

За словами Наталії Бойко, «на відміну від нових облич - як профанацій, пріоритетом і надважливим принципом оновленої «Європейської солідарності» є те, що ці обличчя хоча й будуть новими в парламенті, але це люди, які професійно працювали для успіху держави, її захисту і розвитку, для євроінтеграції нашої країни останніх кілька років».

«І свою професійну діяльність вони готові продовжувати у парламенті кожен за своїм напрямом. Нам здається, що важливо не просто бути «новим обличчям», важливо ще бути професіоналом справи і в першу чергу, дійсно, мати бажання працювати для України», - стверджує Наталія Бойко.

На запитання про ситуацію на фронті і «розведення військ», яким так тішиться нинішній президент, генерал Михайло Забродський відповідає: воно не перше, але Станиця Луганська – знакове місце. Це – прямий напрямок на Луганськ:

«Як у військової людини, яка знає ціну цим метрам, десяткам і сотням метрів, у мене це викликає з одного боку обурення і нерозуміння, а з іншого боку ми розуміємо, що якщо конфлікт переходить у якусь стабільну стадію, то розведення сторін – це певним чином зняття напруги. Хоча, відверто кажучи, із сучасними засобами ураження розведення на кілька сотень метрів чи кілометрів може виключити лише застосування стрілецької зброї. Все інше може застосовуватись так само без обмежень. Щодо цього «розведення», то проглядається якась однобічна ситуація: є ділянка біля Станиці Луганської. Якщо хтось дивився карту, яка була на момент підписання Мінських домовленостей, то з таким же успіхом можна було відійти першому і другому корпусу так званих «ЛНР» і «ДНР» за Дебальцеве. Але цим, на жаль, ніхто не опікується. Просто вибрана показова ділянка, де потрібно зробити знаковий крок, мовляв, «ось ми розводимо, мирні ініціативи діють, ми перестали стріляти, кінець конфлікту…».    

Стосовно ризиків на дипломатичному «фронті», то вони теж стали реальністю: Росія повертається до ПРАЄ, все гучніше лунають розмови про зняття санкцій з агресора. РФ ніколи не полишала спроб зняти з себе санкції, каже Юрій Бірюков, але українська делегація ці спроби щоразу успішно блокувала:

«Коли була остання видима загроза, що з делегації Росії будуть зняті санкції, Петро Порошенко туди прилетів, досить емоційно виступив з трибуни і це питання зняли. Про те, що загроза зняття санкцій існує, наша делегація доповідала ще з квітня. Делегати чітко звернулися до президента країни, який відповідає за зовнішню політику з проханням зустрітися і напрацювати спільну стратегію роботи делегації. Це прохання президент проігнорував. То як до цього мають ставитись наші міжнародні партнери? Якщо досі всі виступали єдиним фронтом, а тут раптом новий президент ігнорує міжнародну політику? Вони не будуть Україну замість нас захищати».

Така ж ситуація і в економічних взаємостосунках, – розповідає заступник міністра енергетики Наталія Бойко:

«Раніше, коли їхала делегація до Німеччини, ми просили збільшення санкцій, зокрема, щодо компаній, які фінансують «Північний потік -2», які мають кораблі, що займаються глибоководною трубопрокладкою. Що відбувається зараз? Президент сказав, що  «Північний потік» – це погано, але ніяких конкретних закликів до конкретних санкцій не було. Завжди, наприклад, паралельно з візитом до Німеччини ми відпрацьовували лінію по США, тому що якраз Штати вводили санкцій проти компаній, які будують «Північний потік - 2». Зараз знову ж таки заклику до розширення конкретного пакету санкцій немає. Ми маємо розуміти: як тільки ми послаблюємо тиск щодо санкцій, завжди знаходяться шляхи, як ці санкцій відмінити, бо насправді в цьому є дуже багато зацікавлених сторін».    

Українці мають одуматись, - переконані представники «Європейської Солідарності», інакше після парламентських виборів можемо чекати всього: не здивуємось, якщо, наприклад, спікером парламенту стане одіозний Медведчук.

«Саме тому ми кажемо, що необхідно чітко усвідомити, за кого зробити вибір 21 липня. Потрібно йти і робити цей вибір, бо  буде багато людей, які не полінуються, підуть на виори і скажуть: «Так Медведчук же – хороша людина: він і бабусям допомагає, і полонених 4-х повернув, і веде діалог…». Такі люди точно знайдуться, тому дуже важливо, щоб люди, які поділяють європейські, проукраїнські цінності, згуртувалися і зробили свій свідомий вибір», - наголошує Наталія Бойко.