Позачергова сесія Вінницької облради: замість червоно-чорного прапора питанням розбрату стало «виключення» Яремчука

Новини Вінниці / Позачергова сесія Вінницької облради: замість червоно-чорного прапора питанням розбрату стало «виключення» Яремчука

Схоже, що вже збираючись на сесію, депутати Вінницької облради чудово розуміли, що їх чекає «під куполом». Журналісти і громадські діячи жартома давно звикли «спекотні» сесії називати «цирком». Хоча спочатку 26 квітня планувалося розглянути лише три «кадрові» питання, але в підсумку «з голосу» додали ще 72 проекти рішень. За більшу частину з них не вдалося проголосувати на попередній - черговий – сесії, яку намагалися зірвати кілька фракцій нібито через питання «червоно-чорного правопору». Історія в певній мірі повторилася і сьогодні. Близько години зайняло «обговорення» неоднозначній ситуації навколо двох депутатів - Тетяни Редько з «Батьківщини» та Юрія Яремчука з «Оппоблоку».

Схоже, що вже збираючись на сесію, депутати Вінницької облради чудово розуміли, що їх чекає «під куполом». Журналісти і громадські діячи жартома давно звикли «спекотні» сесії називати «цирком». Хоча спочатку 26 квітня планувалося розглянути лише три «кадрові» питання, але в підсумку «з голосу» додали ще 72 проекти рішень. За більшу частину з них не вдалося проголосувати на попередній - черговій сесії, яку намагалися зірвати кілька фракцій нібито через питання «червоно-чорного правопору». Історія в певній мірі повторилася і сьогодні. Близько години зайняло «обговорення» неоднозначной ситуації навколо двох депутатів - Тетяни Редько з «Батьківщини» та Юрія Яремчука з «Оппоблоку».

Варто відзначити, що ці обранці постійно конфліктують, а їхні публічні «розборки» надають колорит та «перчинку» сесіям. Так ось, коли стало ясно, що через відсутність кворуму попередню сесію потрібно закривати, відбулося чергове «зіткнення» цих депутатів. Т. Редько смартфоном знімала сесійний зал, перегородивши прохід, а Ю. Яремчук, мабуть, щоб її обійти, став ногою на сидіння, а рукою оперся на голову колеги. Принаймні, саме так виглядала ситуація на відео з залу. Ймовірно, що при цьому обидва депутати обмінялися «люб'язностями».

Після цього Тетяна Василівна звернулася до лікарні, заявила, що її - заслуженого журналіста - побили при виконанні професійних обов'язків, а пізніше підкреслила, що у неї вивих шиї та інші пошкодження, які призвели до госпіталізації, а також написала заяву в поліцію. Вже і кримінальне провадження відкрито. Юрій Якович реагував на це уїдливо, але не публічно…

Вранці, 26 березня, перед будівлею облради зібралися до сотні перевізників. Вони вимагали монетизації пільг. Проте для переважної більшості депутатів тема пасажирських перевезень виявилася не цікавою, адже попередньо обговорювалася інша «топова» історія.

Балкон сесійної зали відразу зайняло до десятка активістів з «партії пенсіонерів», які вимагали «геть Яремчука». Правда, оскільки їх імпровізовані плакати періодично «з'їжджали», то іноді, судячи по надписам, вони хотіли «вигнати» Редько. Ті, хто були не в курсі, не відразу могли зрозуміти, за кого у даному випадку ці вічні немолоді протестувальники.

Як тільки відкрилася сесія, глава фракції БПП Олександр Крученюк вніс пропозицію проголосувати за питання попередньої сесії, оскільки від їх вирішення залежить доля комунальних установ і тисяч людей.

Депутат від «Батьківщини» Владислав Рой запропонував в першу чергу розглянути «поведінку Яремчука». Як виявилося, фракція хотіла не стільки публічного засудження дій колеги по депкорпусу, як виключення його з постійної комісії з питань комунального майна, хоча самого Яремчука начебто через хворобу від початку сесії у залі не було.

«Дебати» перевершили всі очікування. Голова облради Анатолій Олійник надав слово Тетяні Редько. Коли вона почала розповідати про побиття, «вивих шиї» і «регіоналів», колегу перебив очільник фракції «Оппоблок» Сергій Чорноокий.

«Тетяна Василівна, так Ви ж були наша - з Партії регіонів», - заявив депутат, чим викликав бурхливі овації залу.

Вона заперечувала, уточнивши, що була в «Єдності», а потім в «Батьківщині».

«Вже і ООН, і ОБСЄ бачили, як Яремчук вискочив на крісло і що потім сталося... Я ніколи не була членом ПР», - заявила Т. Редько.

Її виступ супроводжувався низкою заяв інших депутатів - як тих, хто її підтримував, так і незгодних з тим, що міжособистісний конфлікт - привід «відраховувати» депутата з комісії.

Коли в залі стояв гул, а Олійник розумів, що на цьому голосування може закінчитися, журналісти почули, як Редько звернулася до нього зі словами: «Хрестиком клянусь, я не хочу зривати сесію», демонструючи натільний хрест.

Хоча депутати ніяк не могли заспокоїтися, глава облради пішов на хитрість і поставив питання щодо виключення з комісії на голосування. «Відрахування» Яремчука підтримали тільки 8 обранців з 61-го. Деякі з його опонентів під час голосування ще гуляли по залу та сперечалися.

На знак протесту депутати від «Свободи», «УКРОПу» і частково «Батьківщини» покинули зал. До речі, на минулій сесії вони демонстративно відстоювали розгляд питання про статус «червоно-чорного прапора». Зараз він, напевно, відійшов на «другий план» через неактуальність. Як і решта 77 питань. Особисті образи чи амбіції, на жаль, у деяких депутатів переважють над інтересами громади області.  

Демарш «своєї» фракції намагався «виправити» депутат від «Батьківщини» Геннадій Мазур. Перед входом до залу він голосно пояснював однопартійцям, що ініціював питання про те, щоб повернути акції «Вінницяфармація», і за це потрібно проголосувати, а вони йдуть. Суперечка не дала результату. Мазур повернувся, а решта «батьківщинівців» залишили приміщення облради.

На цьому звичайний «драйв» закінчився. У підсумку виконувати «прямі обов'язки» в залі залишилося 44 депутати. Вони на рідкість продуктивно голосували і навіть повернулися до роботи після обіду, що трапляється вкрай рідко. Свідомість взяла гору. Більшість з «буденних» рішень приймалася оперативно – без «показушного» популізму та пошуку уявних ворогів.

Олег Верлан

26 квітня, 2018