Повітряний простір закривають. Літакам забороняють перебувати над Україною

Новини Вінниці / Повітряний простір закривають. Літакам забороняють перебувати над Україною

Швидше за все, з 16:00 понеділка, 14 лютого, повітряний рух в Україні буде призупинено. За словами нардепа від «Європейської Солідарності» Олексія Гончаренка, це пов'язано з тим, що одна з найбільших страхових британських компаній із завтрашнього дня з 14:00 за Лондоном ( 16:00 за Києвом) припиняє страховку цивільних літаків, що знаходяться у повітряному просторі України.

Нагадаємо, з п’ятниці, 11 лютого, коли західні ЗМІ повідомили, що подальше воєнне вторгнення Росії в Україну може статися вже 15−16 лютого, десятки країн світу закликали своїх громадян покинути Україну та скасувати свої подорожі до країни. Станом на неділю, 13 лютого, такі рекомендації видали 39 країн. Серед них Австралія, Бельгія, Ізраїль, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Норвегія, Південна Корея, Польща, Румунія, США, Туреччина, Чехія, Японія

Також ряд країн оголосив про скорочення своїх диппредставництв в Україні.

Зокрема ще 24 січня Держдеп США дав дозвіл на добровільний від'їзд державних службовців та наказав виїхати членам родин держслужбовців із посольства в Києві. Аналогічне рішення тоді ухвалили й Велика Британія, Австралія, Німеччина, Канада та Ізраїль.

«Власники літаків, які перебувають у лізингу, вже забороняють своїм бортам залітати у повітряний простір України. На цей час KLM скасував свої рейси, Sky Up вже садить рейс із Фуншалу в Кишиневі, сьогодні з'явиться заборона від Air France», - зазначив Гончаренко. - Якщо ви знаходитесь за кордоном і намагаєтеся дістатися додому, то найкраще це робити вже. Тому що найближчого тижня-два, ймовірно, це буде зробити дуже складно».

Західні ЗМІ та іноземні розвідки повідомляють про високий ризик подальшого російського вторгнення в Україну на тлі того, як Росія з кінця жовтня 2021 року стягнула понад 130-тисячну армію до українських кордонів.

Водночас у Кремлі заперечують інформацію про підготовку вторгнення, заявляючи про можливі провокації з боку України та нібито плани Києва повернути окуповані території військовим шляхом.

P.S. У Міністерстві інфраструктури України назвали неправдою інформацію про нібито закриття нашого повітряного простору. Відомство запевняє, що небо над країною залишається відкритим, а держава працює над попередженням ризиків для авіаперевізників.

Відповідна заява Мінінфраструктури з’явилася на сторінці у Facebook. Її опублікували після завершення у стінах міністерства наради щодо ситуації на ринку авіаперевезень за участі керівництва Офісу президента, Державної авіаційної служби, аеропортів та авіакомпаній.

«Було напрацьовано рішення для запобігання подальшому загостренню ситуації. Більшість авіакомпаній продовжують операційну діяльність без жодних обмежень. Зокрема, нині 29 іноземних авіакомпаній виконують польоти з 34 країн світу», – йдеться у повідомленні.

Між тим, у SkyUp підтвердили, що літаку авіакомпанії ніч із суботи на неділю, 13 лютого, який летів із Фуншала (Мадейра, Португалія) до Борисполя, заборонили сідати в Україні. Борт був змушений здійснити посадку в Кишиневі (Молдова), де його погодилися прийняти.

У SkyUp повідомили, що такою була вимога лізингодавця – власника повітряного судна. Негайна заборона на вліт літака UR-SQO на територію України надійшла в той момент, коли він уже прямував до Києва.

«Незважаючи на всі зусилля авіакомпанії та готовність державних структур України звернутися до лізингодавця, власник літака категорично відмовив», – сказано в повідомленні.

На борту літака було 175 українців, які застрягли у Кишиневі. У соцмережах писали, що люди чекають на автобуси, на яких їх мають відвезти в Україну, понад п'ять годин.

Олег Верлан

13 лютого, 2022