Повернутися до Польщі хочуть 70% працівників з України – дослідження OTTOWorkForceза

Новини Вінниці / Повернутися до Польщі хочуть 70% працівників з України – дослідження OTTOWorkForceза

Пандемія коронавірусу призвела до того, що з польського ринку праці зникла значна частина працівників з України. Згідно з останнім звітом Отто WorkForce, 39% українців покинули Польщу через втрату роботи, а 36%–через непевність у завтрашньому дні. 70% опитаних українців вказали, що хочуть повернутися до Польщі найближчим часом.

Пандемія коронавірусу призвела до того, що з польського ринку праці зникла значна частина працівників з України. Згідно з останнім звітом Отто WorkForce, 39% українців покинули Польщу через втрату роботи, а 36% – через непевність у завтрашньому дні. 70% опитаних українців вказали, що хочуть повернутися до Польщі найближчим часом.

Пандемія Covid-19 кардинально змінила ситуація на польському ринку праці, важливу частину якого ще кілька місяців тому становили громадяни України. За статистикою, що була представлена Прикордонною службою Польщі, через пандемію з країни виїхали понад 235 тис. громадян України. Ці дані стосуються періоду з 15 березня, тобто від дня «закриття» кордонів, до 15 травня. Не всі ці люди є працівниками, що покинули польський ринок праці, адже до цієї групи увійшли також громадяни, для яких Польща була транзитною країною.

39% українців втратили роботу в Польщі

Останнє опитування OTTOWorkForce, що було проведене з групою 500 колишніх тимчасових працівників з України, показало, що основними причинами повернення на батьківщину є втрата роботи (39%) і незнання того, що принесуть найближчі дні, тижні (36%). Також частою причиною повернення до України, є думка знайомих, що вже повернулися. 

«Значна частина українців працевлаштована на ринку тимчасової праці, що під заморозки економіки зафіксував різке зниження попиту на персонал. Тому однією з головних причин від'їзду українців з Польщі стала втрата роботи. В даний час, коли компанії повертаються до нормального режиму роботи і відновлюють свої позиції, знову виникає потреба в тимчасових працівниках. Тим не менш, місце українців займають працівники з Польщі, доступність яких тепер вища, ніж до пандемії, в результаті якої багато робочих місць були скорочені», — зазначає Томаш Дудек, Керуючий директор OTTOWorkForce.

70% українців хочуть повернутися до Польщі

Кожен другий працівник (52%) після повернення до України знайшов роботу на вітчизняному ринку праці. 33% серед опитаних зазначили, що їм не вдалося влаштуватися на роботу в Україні, а 15% зізналися, що ще не шукали роботу в рідній країні. Незважаючи на це, до 70% співробітників з України розглядають можливість повернення до Польщі найближчим часом.

 

Серед українців, що розглядають можливість повернення до Польщі, 43% хочуть приїхати впродовж найближчих місяців. 17% опитаних планують повернутися найближчими тижнями, 14% — якомога швидше.

Майже половина працівників з України готові проходити карантин у Польщі

У зв'язку з пандемією Covid-19, іноземці з-поза країн ЄС, що перетинають польский кордон, зобов'язані відбути 14-денний карантин. Працівники з України, які зараз приїжджають на роботу, повинні два тижні утримуватися за власний рахунок, а до першої зарплати може пройти ще місяць. Незважаючи на такі реалії, 45% опитаних українців декларують про готовність відбути карантин у Польщі. 28% опитаних вказали, що вони не наважаться на карантин, а 27% ще не прийняли відповідного рішення.

«Як міжнародна агенція праці з відділами в Україні, ми спостерігаємо все більший інтерес українців до повернення на роботу в Польщі. Це підтверджують і результати дослідження, які вказують на те, що 70% опитаних розглядають можливість повернення до Польщі найближчим часом. Однак процес виїзду затягує все ще діючий в Польщі карантин. 45% респондентів заявляють про готовність пройти карантин, але у нас також є великий відсоток людей, які не наважуються на самоізоляцію, і тих, хто ще не прийняв рішення стосовно цього питання. Відзначимо також, що частина українців, які працюють у нас за біометричними паспортами, можуть перебувати в Польщі всього три місяці. Для них два тижні карантину істотно впливають на зниження потенційного заробітку в Польщі», — зазначає Томаш Дудек, Керуючий директор OTTOWorkForce.

Довідка:

Компанія OTTO Work Force була заснована в 2000 році в Нідерландах, і за роки своєї роботи, стала однією з найбільших міжнародних агенцій з працевлаштування в Європі. На сьогодні OTTO є одним з лідерів зайнятості в Центральній і Східній Європі, а також в Нідерландах та Німеччині. ОТТО вірить в європейський ринок праці без кордонів і робить ставку на інтерналізацію, інновації та повагу до трудових мігрантів. Група OTTO має мережу офісів у Нідерландах, Німеччині, Польщі, Болгарії, Хорватії, Словаччині, Чехії, Румунії, Україні, Молдові та Угорщині. Щодня понад 20 000 тимчасових працівників працюють в Європі за посередництвом OTTO. З 2018 року OTTO розпочала стратегічну співпрацю з глобальною групою HR " OUTSOURCINGInc. із загальним доходом понад 2 млрд євро.