Повернемо радість дітям з інвалідністю з числа ВПО: гуртом, поступово та на постійній основі

Новини Вінниці / Повернемо радість дітям з інвалідністю з числа ВПО: гуртом, поступово та на постійній основі

Україна переживає чи не найскладніший період своєї історії, коли вона змушена захищати свою незалежність від агресії російської федерації. Великі втрати від війни несуть також і діти з інвалідністю з числа ВПО, які змушені покинути свої домівки, школи, садочки та звичне оточення через небезпеку для життя. За даними Вінницької міської ради, у 2022-2023 роках на Вінниччину прибуло понад 45 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з яких майже 12 тисяч - це діти.

Як зазначають експерти інклюзивно-ресурсних центрів, у громаді перебуває майже 750 дітей з інвалідністю з числа ВПО, яким потрібна підтримка. Адже для повноцінного розвитку дітей необхідні стабільні та безпечні умови, а в ситуації війни та вимушеної міграції населення цей процес порушується. Травматичні події викликають у дітей різні поведінкові особливості, почуття. Це можуть бути почуття незахищеності, страх майбутнього, гнів, агресія, сором і відчуття провини, відчуженість та ізоляція від зовнішнього середовища, сум за минулим. У дітей виникають проблеми з навчанням, увагою, можливістю запам’ятовувати інформацію, психосоматичні порушення. Окрім травми від збройного конфлікту, страху переміщення та невідомості, дитина потерпає від розриву з близькими людьми – батьками, дідусями і бабусями та своїми шкільними друзями.

Зазвичай, психологічна допомога дітям з інвалідністю з числа ВПО передбачає три напрямки роботи:

  • Робота з середовищем
  • Робота з самою дитиною
  • Робота з близькими людьми

Робота з середовищем має на меті створення відчуття безпеки, ритмічності, константності. Почуття безпеки є базовим, тому що відчуття загрози може спричинити повторні переживання, а це негативно позначається на відновленні психоемоційного стану дитини. Варто зауважити, що діти є надзвичайно чутливими до підсилених звуків, таких як збільшення частоти шуму, перегляду телевізійних новин, велике скупчення людей тощо.  Для покращення психологічного стану дітей важливо, щоб їхні умови життя були стабільними, щоб вони часто не змінювали місця проживання, повторювали одні й ті самі види діяльності, зустрічалися з одними й тими ж людьми. Ритмічність полягає у виконанні зрозумілих та простих дій, а саме, прогулянки, харчування, режим сну, ранкова зарядка. Ці умови допомагають швидше пережити стрес та адаптуватися до нових умов життя. Робота з близьким оточенням передбачає врівноваження стану батьків, адже між ними та дітьми тонкий психоемоційний зв’язок, який впливає на почуття як дорослих так і дітей. В дитини є компенсаторні механізми психіки, завдяки яким долаються стресові ситуації. Такі позитивні зміни можуть спричинити малювання, фантазування, гра з однолітками. Тому різні організації та установи намагаються допомагати дітям, організовуючи заняття з підготовки до школи та майстер-класи, але часто це не вирішує проблему впливу психотравмуючих подій на дитячу психіку, зокрема, воєнних дій, фізичного та психологічного насилля.

Волонтерами «Гуманітарного хабу для ВПО з інвалідністю Вінницької міської територіальної громади» реалізовано проєкт «Програми підтримки дітей ВПО з інвалідністю у Вінницькій міській територіальній громаді». Програма поєднує цикл групових занять з дітьми під керівництвом досвідченого соціального педагога-тренера; індивідуальні консультації з питань подолання страху, виходу зі стресу, пошуку ресурсів, відновлення психоемоційного стану; арт-терапевтичний майстер-клас з бісероплетіння. Протягом липня-серпня 2023 року на базі «Гуманітарного хабу для ВПО з інвалідністю Вінницької громади» (м. Вінниця, вулиця Замостянська, 51) проведено цикл занять авторської програми «Діти та війна. Навчання технік зцілення» від Вікторії Явдощак – соціального педагога вищої категорії. Дана програма спрямована на досягнення таких аспектів психологічної допомоги, як:

  • Відновлення відчуття безпечності – відновлення емоційної та тілесної рівноваги, зниження захисних механізмів, які виникають у кризових ситуаціях;
  • Відновлення та зміцнення психологічних ресурсів дитини, що полягає у сприянні активізації природніх ресурсів психіки дитини, на тлі яких можливий вихід із кризових станів;
  • Реакція на негативні переживання, які пов’язані зі стресовими чинниками, що полягає у створенні умов для прямого чи символічного прояву та копінгування сильних негативних переживань, які можуть впливати на розвиток ПТСР;
  • Активація природніх механізмів самовдосконалення, адаптація до нових обставин – характеризується заохоченням та зміцненням позитивних змін дитячих станів, підсилювання природного середовища (заняття творчістю, спілкування з однолітками).

Зокрема проводились заняття з серії арт-терапевтичних майстер-класів «Бісероплетіння» з метою зняття емоційної напруги через дрібну моторику. Надавались індивідуальні психологічні консультації для батьків дітей з числа ВПО щодо проблем подолання страху, виходу зі стресу, пошуку ресурсів, відновлення психоемоційного стану.

Проєкт «Програми підтримки дітей ВПО з інвалідністю у Вінницькій міській територіальній громаді» є важливим кроком у забезпеченні необхідної підтримки дітям з інвалідністю з числа ВПО, але важливим є подальше розширення ініціатив і співпраця з різними організаціями для повноцінної інтеграції цієї категорії населення до життя у громаді. Тому ГО «Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» запрошує усіх небайдужих долучитись до ініціатив «Гуманітарного хабу для ВПО з інвалідністю Вінницької міської територіальної громади». Серед таких ініціатив в майбутньому є проведення екскурсій до музеїв та парків міста, де діти матимуть змогу познайомитися з історією та культурою свого нового місця проживання, а також насолодитися природою та свіжим повітрям. Також необхідно проведення й творчих майстер-класiв з виготовлення ляльок-мотанок, як символу родинного затишку та захисту, а також малювання.

Волонтери «Гуманiтарного хабу для ВПО з iнвалiднiстю Вiнницької громади» сподiваються, що разом можливо допомогти дітям з iнвалiднiстю подолати наслідки травмуючих подій, впевнено почуватися у новому середовищi, знайти нових друзiв та втiлити свої мрii у реальнiсть.

Заходи були підготовлені в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» Інституту економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en ). Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заходах, є особистою позицією авторів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

admin

29 серпня, 2023